София чества 130 години от обявяването си за столица

София отбелязва днес, 3 април 130 години от обявяването си за столица. Честванията на празника ще започнат с тържествен водосвет и вдигане на знамето на столичния град на площад "Александър Невски" от 11.00 часа. На церемонията ще присъстват председателят на Народното събрание Георги Пирински и министър-председателят Сергей Станишев.

Галерия на открито пред Народния театър "Иван Вазов" ще бъде представена на столичани от 13.00 часа. Дом на Москва в София ще представи изложба „Русия и България в края на ХІХ век. Участие на московчаните в националното Възраждане на България”, подготвена от Главния архив на Москва. Използвани са уникални  документи, които се пазят във фондовете на московските архиви и илюстрират руско – българските отношения в обществено-политическия и културния живот през втората половина на ХІХ век.

Честванията на годишнината на София ще завършат с концерт „София – древна и млада” в зала 1 на НДК, който ще събере на една сцена Михаил Белчев, Веселин Маринов, Елица Тодорова и Стоян Янкулов, Поли Генова, Милена Славова, Ивелина Балчева, Коцето Калки, Даниел Спасов и Милен Иванов, Квартет „Стрингс”, балет „Арабеск”, балет „Веда”, група „Вакали”, танцова формация „Чинари”, Мистерията на българските гласове, квартет „Славей”, Врабчета, актьорите Силвия Лулчева, Даниел Цочев, Стоян Алексиев.

Концертът започва в 19.00 часа. Билетите се продават на цена от 2 лева. Приходите от продажбата им ще бъдат предоставени на кампанията „Да събудим хората в будна кома”.

 

Сподели в: