София Филм Фест с фокус върху българското кино

На специална пресконференция, Стефан Китанов, директор на международния София Филм Фест, обяви кои ще са неговите акценти тази година.

Основен фокус на 14-ия фестивал ще бъде българското кино. В специална програма от форума, който ще се проведе през март, ще бъдат показани най-новите български филми. Също така ще бъде представена селекция от най-добрите родни ленти през изминалото десетилетие. Съвместно с Националния филмов център ще има две големи програми:

Ново българско кино (игрално, документално и късометражно) и Българското игрално кино на десетилетието – специална програма от близо 30 филма, които ще бъдат показани през цялата година в Дома на киното като част от рубриката „София Филм Фест за учащи”.

Зрителите ще имат възможност за видят най-новия филм на Светослав Овчаров „Зад кадър”, „Ако някой те обича” на Киран Коларов, „Светото семейство” на Красимир Крумов, както твърде вероятно и дългоочаквания „Стъклената река” на Станимир Трифонов. Сред българските документални премиери на София Филм Фест се очаква да бъдат „Кметът” на Адела Пеева, „Роднини” на Иглика Трифонова, „Жените баданте” на Стефан Командарев, „Децата на дружбата” на Светослав Драганов, „Класификация на спомени” на Костадин Бонев и други.

Един от 50-те топ фестивала в света, според списание "Варайъти", София Филм Фест ще представи тази година около 100 игрални, 30 документални и над 50 късометражни филма. Те ще бъдат в обновената тематична структура на фестивала:

Международен конкурс (голямата награда за първи или втори филм)
Голямата петорка
Киното днес – големите майстори
Киното утре – големите надежди
Специални прожекции
Балкански конкурс
Фокус “България”
Ново българско игрално кино
Ново българско документално кино
Българско късометражно кино
Десетилетие на българското кино
Ретроспектива на Сергей Соловьов
Документална програма
Късометражна програма

Представяме ви някои от акцентите на програмата:

За осми път ще бъде присъдена Голямата награда за най-добър филм в Международния конкурс (първи или втори игрален филм на режисьори от целия свят).
12 филма ще се състезават за Голямата награда на 14-ия София Филм Фест. За момента потвърждение има за филми от Аржентина, България, Великобритания, Испания/Уругвай, Канада, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Франция.  По азбучен ред това са:

“Една война” (One War) – Русия, реж. Вера Глаголева
“Източни пиеси” – България-Швеция, реж. Камен Калев
“Истински живот” (A Real Life) – Франция, реж. Сара Леонор
“Лош ден за риболов” (Bad Day To Go Fishing) – Испания-Уругвай, реж. Алваро Брехнер
“Младият Джон Ленън” (Nowhere Boy) – Великобритания, реж. Сам Тейлър Ууд
“Момичетата от мола” (Mall Girls) – Полша, реж. Катажина Росланйец
“Пътуващо кино” (Kino Caravan) – Румъния, реж. Титус Мунтеан
“Последното лято на детството” (The Last Summer Of La Boyita” – Аржентина-Испания-Франция, реж. Хулия Соломоноф
“Самият Троцки” (The Trotsky) – Канада, реж. Джейкъб Тиърни
 “Чакай ме, няма да дойда” (Wait For Me And I Will Not Come)” – Сърбия, реж. Мирослав Момчилович

Кадър от филма "Източни пиеси"

Международно жури на 13-ия София Филм Фест ще определи основните награди на фестивала.

За осми път ще бъде присъдена и наградата JAMESON за най-добър български късометражен филм – статуетка и премия от 6 000 Евро.  Селекционната комисия  в състав: Александър Янакиев – председател, и членове: Росица Вълканова – продуцент, Антония Ковачева – кинокритик (БНФ), Захари Бахаров – актьор и Андрей Паунов – режисьор, носител (заедно с Борис Десподов) на наградата за 2009, ще определят 12-те финалисти в конкурса.

Специален гост на фестивала ще бъде известният руски режисьор Сергей Соловьов, чийто филм „Анна Каренина” ще бъде представен на закриването на официалната програма на 14 март. Ретроспектива на режисьора ще бъде представена в залата на Руския културен център.

Програмата „Киното днес – големите майстори” включва последните филми на едни от най-утвърдените режисьори на съвременното кино. „Киното днес” съдържа над 20 филма, сред които „Прекършени прегръдки” (Broken Embraces) на Педро Алмодовар, „Тръгнахме си” (Away We Go) на Сам Мендес, „Аквариум” (Fish Tank) на британската режисьорка Андреа Арнолд, немският „Уиски с водка” (Whiskey and Vodka) на Андреас Дресен, „Сън” (Dream) на Ким Ки Дук, „Шепа пепел. Младите Дали, Лорка и Бунюел” (Little Ashes) на Пол Морисън, „Убежище” (Le refuge) на Франсоа Озон, „Надуваема кукла” (Air Doll) на Хирокадзу Корееда, „Прахът на времето” (The Dust Of Time) на легендарния Тео Ангелопулос и други. 

Педро Алмодовар режисира Пенелопе Круз в новия си филм "Прекършени прегръдки"

На 14-ия София Филм Фест се очакват над 200 чуждестранни гости. Част от тях ще дойдат специално за седмото издание на програмата София Мийтингс, което за поредна година ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени публично пред аудитория от ръководители на фондове, продуценти, дистрибутори, представители на институции, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални директори и селекционери.

Сподели в: