София Филм Фест получи световно признание

София Филм Фест получи акредитация от FIAPF в категорията  „специализиран състезателен фестивал”!

FIAPF
(Международна Федерация на Асоциациите на филмовите продуценти) е единствената организация на филмови и телевизионни продуценти със световно значение, включваща 24 продуцентски компании от 21 страни на 5 континента. Организацията представлява икономическите, правни и регулативни интереси на филмовите и телевизионни производствени структури, които са общи за четирите континента.

Освен че защитава интересите на продуцентите, FIAPF регулира статута на международните филмовите фестивали, сред които са едни от най-значимите подобни събития в света на киното. С присъждането на членство на международните филмови фестивали, FIAPF се явява като гарант за качество за филмовите събития, които отговарят на
високите стандарти, поставени като условие от продуцентската общност, обединена
във FIAPF. Правилата на FIAPF са договор, гарантиращ взаимно доверие между филмовата индустрия и фестивалите, чиито авторитет и икономическо влияние се определя от готовността им за сътрудничество.

FIAPF присъжда акредитации на международните фестивали в четири групи – състезателни фестивали за игрални филми; специализирани състезателни фестивали за игрални филми; несъстезателни фестивали и фестивали за документални и късометражни филми. 49 са фестивалите, получили признание от FIAPF. Международният София Филм Фест попада в категорията състезателни фестивали със специализиран конкурс (за първи и втори филми) и е в компанията на Пусан, Сараево, Солун и други престижни световни филмови събития.

София Филм Фест е единственият български фестивал с акредитация от FIAPF, след приключилия през 80-те години Международен фестивал на Червенокръстките филми във Варна. Членството във FIAPF е още едно доказателство за развитието и международното признание на българското кино през последното десетилетие и сериозните постижения на фестивалния екип. Това е един заслужен подарък в Годината на Българското кино и по случай 10-годишния юбилей на София Филм Фест като международен кинофестивал.

„Да бъдем признати от FIAPF е като да играем на Световно филмово първенство, – споделя фестивалният директор Стефан Китанов. – Тази година България няма големи успехи във футбола, но след номинирането на български филм сред 9-те претенденти за чуждоезичен Оскар, сега български фестивал участва в световната филмова лига. Радваме се, че сме част от „добрите новини”, които България предлага на света. И повече настроение! Празникът идва при вас!”

Сподели в: