София филм фест за ученици и студенти – вход свободен

Дискусионният клуб за българско и европейско кино "София филм фест за учащи" започва своя зимен семестър.

Прожекциите са всеки понеделник от 18 януари до 29 февруари и са придружени от срещи с екипите на българските филми и специално подготвени разговори с двамата лектори – директорът на БНФ – Антония Ковачева и големият български режисьор проф. Георги Дюлгеров.

Входът е свободен за ученици и студенти.

Проектът е съфинансиран от Столична програма "Култура" на Столична община.

71-годишният шведски режисьор Рой Андершон поднася поредния си абсурден, суров и чувствителен филм за човешкото битие. „Гълъб, кацнал на клон, размишлява за битието”, спечелил „Златен лъв” във Венеция ’14, е последна част от трилогията му за човешките състояния в нашата съвременност и представлява сюрреалистично откровение за смисъла на живота. Учащите ще могат да го видят на 25 януари от 18:00.

Първите три прожекции през месец февруари ще посветим на темата за любовта:

Турското кино без съмнение има традиция в създаването на шедьоври – на 1 февруари в 17:30 часа, е времето за „Зимен сън”. Носител на „Златната палма” на фестивала в Кан през 2014, „Зимен сън” е най-новият филм на Нури Билге Джейлан („Имало едно време в Анадола”), който си спечели репутацията на един от най-иновативните и талантливи творци от началото на ХХI век. Филмът е дълбока и съзерцателна камерна драма за хотелиер в малко градче, чиито културни претенции и самодоволство са сринати през една паметна зима.

Един по-различен поглед към любовта ще предостави документалният „Любов и инженерство” на режисьора Тонислав Христов. Прожекцията е на 8 февруари от 17:30 часа. Филмът ще ни разкаже за правилата на привличането, секса и любовта през погледа на IT-специалистите. Атанас е български компютърен инженер, който твърди, че е хакнал любовта, но може ли да помогне на неговите самотни и срамежливи колеги да намерят истинската любов и щастие?

Уди Алън е може би един от най-обичаните режисьори сред публиката на София Филм Фест за учащи. На 15 февруари от 18:30 часа ще гледаме най-новия му филм „Почти нормален”, разказващ за професора по философия Ейб Лукас. Скоро след като пристига да преподава в колежа на малък град, Ейб се обвързва с две жени: самотната професорка Рита Ричардс, която се надява той да я спаси от нещастния й брак, и най-добрата си студентка Джил Полард, която става и най-близката му приятелка. Главните роли са поверени на Хоакин Финикс и Ема Стоун.
 
Доброто побеждава – поне за кратко, в българския филм „Джулай”, убеден е режисьорът и сценарист Кирил Станков. В главните роли са Параскева Джукелова, Касиел Ноа Ашер и Яна Титова. Участват още Ованес Торосян, Филип Аврамов, Ицхак Финци, Стефан Щерев. Оператор е Рали Ралчев, а музиката е на Васко Кръпката, който дебютира като автор на филмова музика. Всички тях ще поканим специално на 22 февруари от 18:30 на среща с младите ни зрители.

Финалът на селекцията на зимния семестър на 29 февруари от 17:30 часа също ще е грандиозен – с прожекцията на  румънско-българско-чешката копродукция „Аферим!” на режисьора Раду Жуде, спечелил „Сребърна мечка” за режисура на фестивала в Берлин. Филмът е носител и на почетен диплом в Балканския конкурс на София Филм Фест 2015, на Голямата на града на „IndieLisboa” в Лисабон и наградата „Golden Bayard” за операторско майсторство от френския филмов форум в Namur.

„Дискусионният клуб за българско и европейско кино „София Филм Фест за учащи” е инициатива на Арт Фест и Дома на киното, която се реализира с подкрепата на Програма „КУЛТУРА” на Столична община и ИА „Национален Филмов Център” и с информационното сътрудничество на Министерство на образованието и науката.

Повече информация ще откриете на domnakinoto.com/students и във фейсбук страницата на „София Филм Фест за учащи”.

Сподели в: