София филм фест за учащи продължава

След силния старт на „София Филм Фест за учащи” през 2009 Домът на киното дава начало на ТРЕТИ СЕМЕСТЪР – пролет 2010, който започва на 19 април!
   
София Филм Фест за учащи” е програма на Дома на киното, която стартира като пилотно издание през есента на 2009. Целта е прожектиране на европейски, български и алтернативни на Холивуд филми пред младежка аудитория. Входът е безплатен за ученици и студенти и символичен за останалата публика. Програмата се организира от Арт Фест с подкрепата на Програма „Култура” на Столичната община, Националния филмов център и Европа Синема. СФФУ имаше своето второ издание през януари и февруари – „зима 2010”, което е част от целогодишната ежеседмична програма на СФФУ.

На 19 април стартира третия семестър – „пролет 2010”. Събитието се очаква да бъде отново в парньорство с Програма „Култура” на Столичната община и Националния филмов център. За първи път освен представяне ще има и дискусия след края на всеки филм. Представянето и дискусията ще бъдат водени от режисьора Георги Дюлгеров, преподавател в НАТФИЗ и НБУ, и киноведа Антония Ковачева, председател на Гилдията на българските кинокритици. Филмите се показват безплатно за учениците и студентите.

Програмата включва 11 европейски и български филми. В съставянето й сме се съобразили с желанията на младите хора и са включени три класически български филма, получили най-много точки в анкетата на Дома на киното, направена с публиката на СФФУ през есента на 2009. Това са „Авантаж” на Георги Дюлгеров, с който се открива програмата, „Козият рог” на Методи Андонов и „Вчера” на Иван Андонов. Включени са още едни от най-важните европейски филми през последните години – „На прага на рая” на Фатих Акин, „Катин” на Анджей Вайда, „Новият свят” на Емануеле Кариалезе, „Валс с Башир” на Ари Фолман, „Любов по време на холера” на Майк Нюъл по едноименния роман на Габриел Гарсия Маркес, „Червен път” на Андреа Арнолд, „Походът на императорите” на Люк Жак и „Фадо” на Карлос Саура.

Прожекциите на „СФФУ: Фокус Европа” са в традиционните за програмата дни: понеделник (18.30) и четвъртък (10.00) и ще продължат до 28 юни. Подготвя се и есенен семестър (септември-декември), който ще стартира в средата на септември.

В годината на Българското кино СФФУ започна и още една инициатива, съорганизирана от Арт Фест и Националния филмов център – „Десетилетие на българското кино”. Прожекциите започнаха в края на март и ще продължат до края на 2010, всяка сряда от 18.30 часа. Програмата включва 34 от най-успешните български филми, създадени през изминалото десетилетие, и се радва на голям интерес от страна на младежката публика на Дома на киното. Филмите се представят от техните автори, които след прожекциите разговарят с публиката и раздават автографи.

Сподели в: