София Филм Фест за учащи продължава

София Филм Фест за учащи продължава в Дома на киното

Интересът към проекта „София Филм Фест за учащи”, стартирал през есента на 2009 и продължил през целите 2010 и 2011 година, е сред най-важните причини Арт Фест и Домът на киното да поставят начало на осми семестър  – зима 2012, който започва на 9 януари!

София Филм Фест за учащи” е програма на Дома на киното, чията цел е прожектиране на европейски, български и алтернативни на Холивуд филми пред младежка аудитория. Входът е безплатен за ученици и студенти. Програмата се организира от Арт Фест с подкрепата на Националния филмов център и Програма „Култура” на Столичната община. СФФУ имаше своето второ издание през януари и февруари – зима 2010, пролетно издание „СФФУ: Фокус Европа”, както и четвърти „семестър” – есен 2010. През 2010 – годината на Българското кино, СФФУ започна и още една инициатива – „Десетилетие на българското кино”. Програмата включи 34 от най-успешните български филми, създадени през изминалото десетилетие, и се радваше на голям интерес от страна на младежката публика на Дома на киното. През 2011 СФФУ продължи с три издания, първото от които подгря през януари и февруари младежите за 15-ия София Филм Фест, второто пое следфестивалната щафета през април и май, а последното приключи годината с препълнени зали.

На 9 януари предвиждаме старт на поредния, осми семестър – „зима 2012”. Събитието се очаква да бъде отново в партньорство с Националния филмов център и Столичната община. Всеки филм ще бъди придружен от представяне и разговор с публиката – за символични домакини на прожекциите отново сме поканили режисьора Георги Дюлгеров, преподавател в НБУ, и киноведа Антония Ковачева, председател на Гилдията на българските кинокритици. Филмите са с вход свободен за ученици и студенти.

Програмата включва 8 европейски и световни заглавия. Ще отдадем почит на големия български актьор Велко Кънев, който ни напусна през декември 2011, като излъчим в негова памет криминалната комедия на режисьора Петър ДоневБон шанс, инспекторе”. Ще представим на младата публика последния филм на Дани Бойл – „127 часа”, спечелил на изпълнителя на главната роля Джеймс Франко номинация за „Оскар”; ексклузино, преди българската й премиера, най-новата творба на Данис Танович с участието на Мики Майнолович – „Цирк Колумбия”; завършващия филм от трилогията на онеправданите на финландския маестро Аки Каурисмаки – „Светлини в здрача”; драматичната комедия на Горан МарковичТурнето”; носителя на наградата за режисура от Кан ’11 – „Drive: Живот на скорост” на Николас Уиндинг Рефн; един от най-новите български филми, превърнал се в касов хит – „Операция „Шменти капели” с главно действащо лице Влади Карамфилов-Въргала и носителя на голямата награда за най-добър филм на фестивала в Единбург през 2003 г. – „Младият Адам” на режисьора Дейвид Макензи, в който главните роли се изпълняват от Юън Макгрегър, Тилда Суинтън и Питър Мълан.

Поради огромния интерес, за първи път ще повторим няколко заглавия от предишния, седми семестър – Есен 2011. Ако не сте могли да влезете в залата поради липса на билети през есента, сега можете да изгледате хонконгската приказка на Джан ИмоуПроклятието на златното цвете”; българската романтична комедия за любовта он- и офлайн „Love.net” на Илиян Джевелеков и противоречивото, но визуално съвършено завръщане на Терънс МаликДървото на живота”. Тези заглавия няма да бъдат придружени от обичайния разговор след прожекциите, но за сметка на това за тях ще се продават билети на символична цена и за неучащи.

Също така през новата година предстоят приятни изненади за членовете на общността „София Филм Фест за учащи”! Наближава месец март и новото 16-то издание на международния филмов фестивал София Филм Фест. И през 2012 година ще има специални филми в програмата на фестивала, които ще бъдат „подарък” за учениците и студентите, членове на „Клуб София Филм Фест”. Освен това, членовете на клуба ще имат право да закупят каталога на 16-ия София Филм Фест със 70% отстъпка, ще имат достъп до извънредни прожекции и събития в програмата на Дома на киното, за които ще бъдат уведомявани лично и не само това. Всеки учащ, който има желание да бъде част от тази общност и все още не притежава карта, може да намери информация на сайта на Дома на киното при какви условия може да бъде получена тя!

ПРОГРАМАТА ПО ДНИ И ЧАСОВЕ

БОН ШАНС, ИНСПЕКТОРЕ
България, режисьор Петър Донев
В памет на Велко Кънев
9 януари 2012 – 18.30

127 ЧАСА (127 Hours)
САЩ-Великобритания, режисьор Дани Бойл
16 януари 2012 – 18.30

ЦИРК КОЛУМБИЯ (Circus Columbia)
Босна и Херцеговина-Франция-Великобритания-Словения-Германия-Белгия-Сърбия, режисьор Данис Танович
23 януари 2012 – 18.30

СВЕТЛИНИ В ЗДРАЧА (Lights in the Dusk / Laitakaupungin valot)
Финландия-Германия-Франция, режисьор Аки Каурисмаки
30 януари 2012 – 18.30

ТУРНЕТО (The Tour / Turnaja)
Сърбия-Босна и Херцеговина-Хърватия, режисьор Горан Маркович
06 февруари 2012 – 18.30

DRIVE: ЖИВОТ НА СКОРОСТ (Drive)
САЩ, режисьор Николас Уиндинг Рефн
13 февруари 2012 – 18.30

”ОПЕРАЦИЯ „ШМЕНТИ КАПЕЛИ
България, режисьори Иван Митов и Влади Карамфилов-Въргала
20 февруари 2012 – 18.15

МЛАДИЯТ АДАМ (Young Adam)
Великобритания-Франция, режисьор Дейвид Макензи
27 февруари 2012 – 18.30

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ЗА УЧАЩИ +

ПРОГРАМАТА ПО ДНИ И ЧАСОВЕ

ПРОКЛЯТИЕТО НА ЗЛАТНОТО ЦВЕТЕ (Curse of the Golden Flower / Man cheng jin dai huang jin jia)
Хонконг-Китай, режисьор Джан Имоу
24 януари 2012 – 17.00

LOVE.NET
България, режисьор Илиян Джевелеков
14 февруари 2012 – 17.00

ДЪРВОТО НА ЖИВОТА (Tree of Life)
САЩ, режисьор Терънс Малик
21 февруари 2012 – 17.00

Сподели в: