"София Филм Фест за учащи" продължава с девети семестър

Младите хора искат да гледат стойностно кино – интересът към инициативата „София Филм Фест за учащи” го доказва. Непосредствено след финала на 16-ото издание на международния филмов фестивал София Филм Фест, в началото на пролетта и заредени от ентусиазма на младите хора, продължаваме срещите с интригуващото, некомерсиално кино.

София Филм Фест за учащи” е програма на Дома на киното, чиято цел е прожектиране на европейски, български и алтернативни на Холивуд филми пред младежка аудитория. Входът е безплатен за ученици и студенти. Програмата се организира от Арт Фест с подкрепата на Националния филмов център и Столична община. Инициативата стартира през есента на 2009 година. СФФУ имаше своето второ издание през януари и февруари – зима 2010, пролетно издание „СФФУ: Фокус Европа”, както и четвърти „семестър” – есен 2010. През 2010 – годината на българското кино, СФФУ започна и още една инициатива – „Десетилетие на българското кино”. Програмата включи 34 от най-успешните български филми, създадени през изминалото десетилетие, и се радваше на голям интерес от страна на младежката публика на Дома на киното. През 2011 СФФУ продължи с три издания, първото от които подгря през януари и февруари младежите за 15-ия София Филм Фест, второто пое следфестивалната щафета през април и май, а последното приключи годината с препълнени зали.

На 9 януари 2012 стартира осмият семестър – „зима 2012” и продължи до началото на 16-ия София Филм Фест. Активните участници в програмата “София Филм Фест за учащи” за трета поредна година имаха специални привилегии, като можеха да посещават на извънредно ниски цени всички филми, а определени заглавия бяха отново безплатни за тях. Във фестивалната програма бяха отбелязани всички събития, предвидени като акценти за “Клуб “София Филм Фест за учащи” – 20 специални прожекции, както и срещи със звездите на световното кино и носители наОскар Данис Танович и Хю Хъдсън, както и с актрисата Катя Рийман.

И новият, 9-ти семестър, ще продържи традицията всеки филм да бъде придружен от представяне и разговор с публиката – за символични домакини на прожекциите отново сме поканили режисьора Георги Дюлгеров, преподавател в НБУ, и киноведа Антония Ковачева, председател на Гилдията на българските кинокритици. Филмите са с вход свободен за ученици и студенти.

Програмата включва 12 европейски и световни заглавия. Ще представим на младата публика най-новия филм на Камен Калев – „Островът”, както и филмът „Кецове” на Иван Владимиров и Валери Йорданов, който накара Джералдин Чаплин да се появи с кецове на церемонията по раздаване наградите на Московския филмов фестивал през 2011 година; младите хора ще имат възможност да видят визуалната приказка на Пан НалинДолината на цветята”, предизвикателния най-нов филм на Педро АлмодоварКожата, в която живея”, както и класиката на Дейвид ЛийнОливър Туист”. Непосредствено след премиерните му фестивални прожекции, на младата публика ще бъде показан най-новият филм на финландския режисьор Аки КаурисмакиХавър”, както и творбата на Франсоа Озон от 2010 година „Трофейна съпруга”, най-новия филм на уникалния Ларс фон Триер „Меланхолия” (Кирстен Дънст получи награда за най-добра актриса в Кан 2011); екранизацията на „Никълъс Никълби” с режисурата на Дъглас МакГрат; най-новия документален филм на режисьора Светослав ОвчаровЧовека и Народа”; „Любовникът” на румънския режисьор Каталин Митулеску и най-новата творба на майстора-разказвач Нури Билге Джейлан, „Имало едно време в Анадола”.

Още по темата:

Програмата на "София Филм Фест за учащи" – пролет 2012

Сподели в: