"София Филм Фест за учащи" продължава и през 2011-а година

Проектът „София Филм Фест за учащи”, стартирал през есента на 2009-а година и продължил през цялата 2010 година, е сред най-важните причини Арт Фест и Дома на киното да поставят начало на Пети семестър – зима 2011, който започва на 10 януари.

„София Филм Фест за учащи” е програма на Дома на киното, чията цел е прожектиране на европейски, български и алтернативни на Холивуд филми пред младежка аудитория. Входът е безплатен за ученици и студенти и символичен за останалата публика. Програмата се организира от Арт Фест с подкрепата на Националния филмов център и Програма „Култура” на Столичната община. СФФУ имаше своето второ издание през януари и февруари – зима 2010, пролетно издание „СФФУ: Фокус Европа”, както и четвърти „семестър” – есен 2010.

Прекършени прегръдки Пенелопе Крус на 10 януари предвиждаме старт на поредния, пети семестър – „зима 2011”. Събитието се очаква да бъде отново в парньорство с Националния филмов център и Програма „Култура” на Столичната община. Всеки филм ще бъди придружен от представяне и разговор с публиката – за символични домакини на прожекциите отново са поканени режисьора Георги Дюлгеров, преподавател в НАТФИЗ и НБУ, и киноведа Антония Ковачева, председател на Гилдията на българските кинокритици. Филмите са с вход свободен за ученици и студенти. Програмата включва 8 европейски и световни заглавия.

Четецът Кейт Уинслет ще имаме възможност да представим на младата публика носителя на голямата награда на журито в Кан 2009 – „Пророк” на Жак Одиар, един от шедьоврите на Ларс Фон Триер – „Догвил”, най-новият филм на Педро Алмодовар „Прекършени прегръдки”, носителят на 6 награди на Европейската филмова академия за 2010 година – „Писател в сянка” на Роман Полански, „Четецът” на Стивън Долдри, „След сватбата” на Сузане Биер, „Коко Шанел и Игор Стравински” на Ян Кунен и предизвикателството с режисьорски подпис на Тери Гилиам – „Сделката на доктор Парнасъс”.

И предстоят още изненади за членовете на общността „София Филм Фест за учащи”! Наближава месец март и юбилейното 15-то издание на международния филмов фестивал София Филм Фест.

И през новата 2011 година ще има специални филми в програмата на фестивала, които ще бъдат „подарък” за учениците и студентите, членове на „Клуб София Филм Фест”. За всеки учащ, който има желание да бъде част от тази общност и все още не притежава карта, очаквайте информация на сайта на Дома на киното през януари 2011 при какви условия може да бъде получена тя!

Източни пиеси През 2010-та годината на Българското кино, СФФУ започна и още една инициатива, съорганизирана от Арт Фест, Националния филмов център и програма “Култура” на Столичната община – „Десетилетие на българското кино”. Програмата включи 34 от най-успешните български филми, създадени през изминалото десетилетие, и се радваше на голям интерес от страна на младежката публика на Дома на киното до момента.

Филмите се представят от техните автори, които след прожекциите разговарят с публиката и раздават автографи. Последните две прожекции за отминаващата 2010 година са на 28 декември – „Прогноза” на Зорница София и на 29 декември – „Източни пиеси” на Камен Калев. На сайта на Дома на киното / Десетилетие на българското кино очакваме публиката да гласува активно – и да изберем „филма на зрителите” от представените в програмата български творби.

Програма

ДОГВИЛ
Dogville
Дания
Режисьор: Ларс фон Триер
10 януари 2011 – 18.30

СЛЕД СВАТБАТА
After the Wedding / Efter bryllupet
Дания
Режисьор: Сузане Биер
17 януари 2011 – 18.30

ЧЕТЕЦЪТ
The Reader
САЩ
Режисьор: Стивън Долдри
24 януари 2011 – 18.30

СДЕЛКАТА НА Д-Р ПАРНАСЪС
The Imaginarium of Doctor Parnassus
Великобритания-Канада-Франция
Режисьор: Тери Гилиам
31 януари 2011 – 18.30

КОКО ШАНЕЛ И ИГОР СТРАВИНСКИ
Coco Chanel & Igor Stravinsky
Франция
Режисьор: Ян Кунен
07 февруари 2011 – 18.30

ПРЕКЪРШЕНИ ПРЕГРЪДКИ
Broken Embraces / Los Abrazos Rotos
Испания
Режисьор: Педро Алмодовар
14 февруари 2011 – 18.30

ПРОРОК
A Prophet / Un Prophetе
Франция
Режисьор: Жак Одиар
21 февруари 2011 – 18.30

ПИСАТЕЛ В СЯНКА
The Ghost Writer
Франция-Германия-Великобритания
Режисьор: Роман Полански
28 февруари 2011 – 18.30

Сподели в: