София Филм Фест гостува на Стара Загора

На 6 февруари започва специално издание на „София Филм Фест” в Стара Загора. Събитието е факт благодарение на съвместните усилия на Арт Фест/София Филм Фест и Кино Арена, с подкрепата на Националния Филмов Център и програма „Творческа Европа” на Европейския съюз.

В рамките на пет дни – от 6 до 10 февруари в Кино АренаПарк МОЛ ще има специални срещи с нови, некомерсиални, световни и български заглавия.

Специалното издание на „София Филм Фест в Стара Загора” в КИНО АРЕНА ще бъде открито в 18,30 часа на 6 февруари (петък) с филма „Съдилището” на режисьора Стефан Командарев. С ексклузивна прожекция филма „Съдилището”  откри 18-то издание на Международен София Филм Фест през март миналата година. Последваха заслужени награди, сред които наградата за най-добър филм на фестивала за българско игрално кино „Златна роза” 2014. Очаква се филма да бъде представен на зрителите в Стара Загора от екипа на филма, а официално събитието в града да открие директора на София Филм Фест – Стефан Китанов. „Съдилището”, подобно на своя предшественик – „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, се появява, за да разкаже една от многото човешки истории, които режисьорът чува в своите пътувания из България и по-специално в Родопите. Зрителите ще видят историята на Митьо и неговия син Васко, които живеят в беден район в близост до българо-турско-гръцката граница. Митьо е загубил всичко, което някога е имало значение за него – съпругата си, работата си и доверието на сина си. За да спаси поне връзката с детето си, Митьо трябва да намери опрощение и да плати за греха си, извършен преди 25 години.

Вторият филм, предвиден за първия фестивален ден в Стара Загора е с начален час 21,00 и ще въвлече киноманите в една невероятна история – „Ангелският дял”, дело на прочутия британски режисьор Кен Лоуч. Награда на журито, номинация за най-добър режисьор – Кан ’12; Най-добър европейски филм според публиката – Сан Себастиан ’12; Номинация за най-добър композитор – Европейски филмови награди ‘12 – това са само част от признанието за работата на Лоуч. Роби се промъква в родилното отделение при приятелката си Леони, за да прегърне за първи път новородения си син. В този вълнуващ момент Роби си обещава синът му никога да не изпита и част от трудния живот, който е имал. Шансът за промяна идва, когато Роби се запознава с Рино, Алберт и Мо, криминално проявени като него, с които се залавя за необичайно начинание – да отмъкнат няколко бутилки от най-доброто и баснословно скъпо малцово уиски в света. Роби притежава уникална дарба да разпознава вкусовите качества на уискито. Дали това ще промени живота му? Само ангелите знаят…

Вторият фестивален ден е 7 февруари (събота) и ще стартира точно в 19,00 часа с носителя на Наградата LUX на Европейския парламент за 2013 година–  „Краят на омагьосания кръг” на режисьора Феликс ван Хрунинген , който получи наградата на „Europa Cinemas” и наградата на публиката в раздел „Панорама” на Берлинале 2013, а Веерле Бетенс получи признание за своята роля на Европейски филмови награди 2013, където й беше връчена наградата за най-добра актриса.  Връзката на Дидие и Елиз е бурна и страстна – любов от пръв поглед. Дидие свири на банджо в блуграс група, живее в каравана в белгийската провинция и се прекланя пред Америка като „страната на свободата”. Елиз има салон за татуировки. Тялото й е покрито с картини – дребни спомени от минали връзки, чиито имена са внимателно подменени с нови татуировки. Скоро двамата стават неразделни. Елиз пее в групата на Дидие. Не след дълго им се ражда дъщеричка – малката Мейбел, заедно с която семейството се нанася в нетипично, но очарователно ремонтирана къща. За съжаление, едва навършила 6 години, Мейбел се разболява много тежко, а Дидие и Елиз реагират по съвсем различен начин. Но Мейбел не им оставя избор и двамата ще трябва заедно да се борят за нея. Дали ще се справят, след като са толкова различни?…

Второто заглавие за вечерта е с начален час 21,00 и зрителите ще видят първата част на филма с шокиращото мото „Забрави за любовта!”. Време е за среща с провокативния, анти-догматичния, разкрепостения Ларс фон Триер, чиито най-нов филм „Нимфоманка” разбунва духовете в киното вече няколко години. Триер има амбицията, и успява по невероятно дълбок, философски начин, да разкаже „поетичната история за еротичното пътешествие на една жена от нейното раждане до 50-ата й годишнина”. Неговата гледна точка е на главната героиня – самообявилата се за нимфоманка Джо, а ролята е поверена на Шарлот Генсбур. Нейни партньори в предизвикателния киноразказ са цяла плеяда от небосклона на холивудското и европейското кино – Стелан Скарсгард, Шая Лебоф, Джейми Бел, Кони Нилсен, Ума Търман, Крисчън Слейтър, Уилям Дефо и др.

В ден трети 8 февруари (неделя) от 18,30 часа,  всички присъстващи в залата ще  видят на големия екран очарователната руска филмова звезда Константин Хабенски. Именно той изпълнява главната роля във филма на режисьора Александър Велединский – „Географът си пропи глобуса”. Виктор е биолог по образование и не разбира нищо от карти, глобуси или компаси, но липсата на пари го принуждава да стане учител по география. Заедно със семейството си той заминава за Перм, където първите му дни в училището са разочароващи – децата са необуздана глутница, а Виктор не се разбира с останалите учители. Единствената му утеха у дома са дъщеря му и съпругата му… докато тя не решава, че иска развод. Виктор се чувства неразбран, самотен и нещастен, без никаква надежда за бъдещето. Положението се подобрява, когато стар негов приятел се появява в града. Двамата заедно започват да пият за повдигане на духа – алкохолът прави живота по-интересен, а се намесват и жени. Скоро преобразеният учител завежда класа си на експедиция по бушуваща река…

В 21,00 часа започва втората част на предизвикателната творба на Ларс фон Триер „Нимфоманка” – тя е по-мрачна от първата и проследява главната героиня Джо (първо Стейси Мартин, а после Шарлот Генсбур), която на средна възраст губи удоволствието от секса и се отдава на мазохизъм, заплахи и насилие. Джо продължава да разказва историята на единствения си слушател (Стелан Скарсгард), но докато сексът в първия филм е представен като детска игра, сега вече напомня на самоналожено наказание. Джо се подлага на камшичените удари на садо-мазо господар (Джейми Бел) и преследва опасното вълнение от секс с непознати, оставяйки детето си само през нощта…

В предпоследния ден на фестивала – 9 февруари (понеделник) от 19,00 часа ще предложим на зрителите оригинален нискобюджетен филм, зареден с язвителен диалог и заснет в един-единствен кадър – „Смърт на човек от Балканите” на сръбския  режисьор Мирослав Момчилович. Неговото име е познато на българската публика като сценарист на „Когато порасна, ще стана кенгуру”, който е сред фаворитите на публиката на София Филм Фест 2005 и е обявен за най-добър филм на фестивала в Мотовун. Чрез разнородните персонажи режисьорът рисува нюансирана картина на „балканския манталитет” и на човешката природа като цяло. Зрителите наблюдават случващото се през уеб камера, която един композитор е поставил в стаята си, преди да отнеме живота си.

Втората прожекция започва в 20,30 часа, когато зрителите ще имат чудесната възможност да гледат набралия популярност през миналата година филм от Индия „Кутия за храна” на режисьора Ритеш Батра. Пропит с мечти за бъдещето и разкриващ удоволствията от малките радости в живота, филмът отвежда зрителите в Мумбай, където едно от чудесата на града е разнасянето на кутии с храна. От 120 години всяка сутрин общност от 5000 разносвачи осигурява топла, домашно приготвена храна от къщите на домакините до офисите на съпрузите им. Голяма част от разносвачите са неграмотни и използват сложна система от цветове и символи, за да се ориентират в градския лабиринт на Мумбай. Учени от „Харвард” са анализирали тази система и са заключили, че само една на 4 милиона кутии бива доставена на грешен адрес. Филмът разказва историята на една такава кутия… Пълнометражният дебют за Ритеш Батра е представен на „Седмицата на критиката” в Кан’13 и е показан с успех на фестивалите в Телюрайд, Сараево, Торонто и Лондон.

В последния фестивален ден – 10 февруари (вторник), започваме в 19,00 часа с френското заглавие „В къщата” на режисьора Франсоа Озон. Филмът разказва историята на 16-годишен тинейджър, чието ангелско излъчване прикрива трескаво желание да моделира реалността според собствените си фантазии, с противоречиво отношение към заобикалящите го хора, които превръща в персонажи на една паралелна реалност. Актьорският екип, очаквано за филм на Озон, отново е впечатляващ – ролите са поверени на Фабрис Лукини, Ернст Юмхауер, Кристин Скот Томас и Еманюел Сение.

Закриваме първото издание на „София Филм Фест в Стара Загора” в 21,00 часа с филма „Любов” на режисьора Михаел Ханеке. Филм, спечелил редица престижни награди, където актьорите Жан-Луи Трентинян и Емануел Рива създават уникални образи в ролите на Жорж и Ан – пенсионирани 80-годишни учители по пиано, които живеят в естетски обзаведения си, изпълнен с книги апартамент в Париж. Те са щастливи, нежно обичащи се, дейни и спокойни, доволни от живота си. Изключително нежният филм, изпълнен с трогателна игра от двамата актьори в централните роли, показва доколко човек е способен да прояви достойнство и чувствителност, когато е изправен пред неизбежната жестокост на природата.

„София Филм Фест в Стара Загора” е част от международния проект „Операция КИНО” (обща инициатива на фестивалите в София, Истанбул, Сараево, Клуж и ),  който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2010 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас и Пловдив, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, „СФФ на път” и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.
Основен мотив на пътуващото издание на София Филм Фест е свързан с ниското ниво на кинопоказа на европейско, българско и алтернативно кино у нас и липсата на киносалони в много населени места в България.

Сподели в: