София се преобразява през юни

 Атрактивни градски намеси, част от програмата на ДОМА Арт Фест: Нордика променят облика на града

Серия от атрактивни градски намеси ще зарадват столичани по време на ДОМА Арт Фест: Нордика, фестивалът, който тази година представя съвременното изкуство и култура на Северна Европа. Актуални артисти от региона ще променят ключови градски пространства в София със своите акции и пърформанси на открито. Сред тях е и немският художник Ян Форман, чийто глобален проект „Dispatchwork” се прочу по целия свят.

„На мен не ми харесва да живея в скучни и сиви градове, а на вас?“, така започва мотивацията си Ян Форман за стартирнето на „Dispatchwork“. Артистът намира разрушените и пропукани места в обществени сгради по целия свят и ги запълва с различни по цвят и размер пластмасови блокчета LEGO. Авторът смята, че в сивото пространство има голям потенциал за израз на личното творчество и набляга на идеята, че всеки може сам да променя и създава собствената си действителност.

София ще стане част от глобалната карта с преобразени градове по света от 5-ти юни, когато Ян ще започне трансформацията й, в която всеки желаещ може да се включи. Избраните локации ще разберете от сайта www.domaartfest.com и Facebook страницата на събитието https://www.facebook.com/DomaArtFestival?fref=ts.

Климатът от севера ще пренареди по нов за София начин експозициите от ДОМА Нордика, свързвайки отдалечени и нетолкова познати арт пространства с установени и известни. Сред алтернативнителокации от картата на фестивала са празните складови пространства и бивш хладилен завод МРАЗ на ул. Индустриална 11 и галерия UNDERGROUND, които ще приютят изложба Нордика 1, 2 и 3-та част, пространството в подземията на Сердика на бул. Мария Луиза 16, където ще се разположимедия арт, СКЛАДА – пространство за дизайн и интериор, което ще преплете изкуство и нордски интериор; галерия Suspacious с изложба графичен дизайн; VIVACOM ART HALL – фотография; MOZEI – пърформанс; галерия CREDO BONUM – развиваща се във времето изложба и детска програма; Café DEVET – официален инфо кът на фестивала, Дом на киното – кино прожекции, аКултурен център на СУ – Нова конферентна зала в Ректората на СУ и зала Алма Матер – дискусии и пърформанс.

Освен на тези локации, част от артистите ще разчупят ледовете, изнасяйки своите пърформънси и изпълнения директно на улицата, на ключовите софийски публични локации.

За първи път ДОМА стъпва и в Пловдив – мястото за срещи и разговори artnewscafe посреща нордски артисти за коктейли, изложби и пърформанси.

Нестандартнителокации за изкуство отдавна са тенденция по света, затова ДОМА 2015: Нордика повежда отворена дискусия за мястото на независимите арт пространства и в България, срещайки ни със създателите на един от най-популярните независими арт центрове в Исландия Kling&Bang, чиито основатели ще гостуват в София, за да се запознаят с местния опит. ДОМА Дискусии предлага още срещи и разговори с гост-артистите, работилници, представяния и лекции за нордското изкуство и култура в партньорство с Катедра „Германистика и Скандинавистика“, СУ „Св. Климент Охридски“.

Следете програмата на фестивала на www.domaartfest.com и Facebook страница: https://www.facebook.com/DomaArtFestival?fref=ts.

ДОМА Арт Фест: Нордика ще се проведе в датите 28.05 – 20.06 в София и Пловдив.

ДОМА 2015: Нордика се осъществява с финансовата подкрепа на Северния културен фонд, Шведски културен фонд IASPIS, Министерство на културата на Република България, Програма „Култура“ на Столичната община, Фондация CREDO BONUM, Посолствата на Кралство Дания, Република Исландия, Кралство Норвегия, Република Финландия, Кралство Швеция в София, както и с подкрепата на Културен център и катедра „Германистика и Скандинавистика“ към СУ „Св. Климент Охридски“, КИА Моторс България и др. Фестивалът се осъществява и с подкрепата на Почетния консул на Исландия в София.

за Aрт Фондация ДOMA

Арт фондация ДОМА е основана през 2012 г. от Мартина Стефанова и Дойчин Котларов. Основната мисия на фондацията е да осъществява стойностни събития, привличайки повече публика към културата, изкуството, градската архитектура и развитие; да провокира културен обмен и взаимодействие между местни и чуждестранни автори. Един от основните проекти на фондацията е ежегодният фестивал ДОМА Арт Фест – двустранен международен културен обмен с гостуваща избрана държава. Така през 2013 г. държавата във фокус беше Южна Корея, през 2014 г. – Русия, а перз 2015 г. е Нордика, название, вдъхновено от изкуството на Северна Европа, обединяващо Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция. Освен тази инициатива, фондацията продуцира и подкрепя и други проекти за подобряване на градската среда, като осигуряване на по-добра мобилност на хората, посредством кампания за денонощен градски транспорт; създаване на креативен културен център в подлеза на Централна ЖП гара София – UnderGara; облагородяване на средата и пространствата около метростанциите и други инициативи, свързани с града и по-красивата му визия.

Сподели в: