София празнува рожден ден с празнична програма

На 3-ти април 2016 година се навършват 137 години от обявяването на София за столица на България. Ето как Арт София видя града си в няколко числа и номера:

Тя е номер 13 в класацията за най-голяма и бързорастяща столица в Европа, към нея водят общо 5 прохода, обградена е от 4 планини, с общо 23 района и 21 градски парка, София е име номер 5 на населеното място, създадено от сердите. Датата е 9 април 809 г., когато хан Крум присъединява Сердика и градът за пръв път влиза в пределите на българската държава.

64 е номер на само един от общо 10 автобуса, които могат да ви заведат до Витоша, нашата любима зелена дестинация, до която ни делят не повече от 60 минути с различен вид транспорт, а през зимата в София има средно по 60 дни със снежна покривка, която често ни „изненадва” щом се появи.

Културните и творчески индустрии в София са на седмо място по икономически прираст, въпреки че над 800 000 жители на града са съжаление използват само телевизора си за прозорец към света на изкуствата. За радост най-голямата и развита културна инфраструктура е тук, заедно с голям брой предприемчиви и талантливи хора, за които културата е начин на живот. Тук ще представяме голяма част от тях, организирани в календар с месеци, дати и часове.

Празнична програма за рождения ден на София

На 3 април Столична община ни кани от 12:00 до 13:00 часа, на пл. „Бански“ (или в сградата на Музея за история на София – при лошо време) на концерт на Софийски духов оркестър.

Градска градина, Галерия на открито ще покаже изложбата  „Нощна София” на National Geographic България.

От 2 до 23 април ще се проведе петото издание на "Походът на книгите", което има за цел повишаване интереса на децата към четенето на книги, организирано от сдружение Асоциация „Българска книга”;

В Националното музикално училище "Л. Пипков" се провежда международен конкурс „Млади виртуози” 2016;

Текст Яна Пункина

Сподели в: