София: Поетики 2013

поезия, проза, музика, визуални и сценични изкуства.
разбиране, че поезията е изкуство, което осъществява връзки с всички останали.
не просто първият фестивал за съвременна поезия у нас, но и единственият международен.

Осмото (Четвърто международно) издание на фестивала СОФИЯ: ПОЕТИКИ ще се проведе на 15-ти и 16-ти юни 2013 в София.
Основната вечер стартира на 15-ти (събота) от 18:30 ч. на Лятната сцена в Борисовата градина.
На 16-ти (неделя) от 18:00 ч. в „Best Western Plus Сити хотел” (ул. „Стара планина” № 6) ще се проведе самостоятелното четене на чуждестранните гости на фестивала и дискусия с тях. Отново в неделя, но от 21:00 ч., в Чешкия център (ул. „Раковски” № 100) започва афтърпартито на СОФИЯ: ПОЕТИКИ със специалното участие на почетния гост на фестивала – световноизвестният писател ЮРИЙ АНДРУХОВИЧ.

Неговото гостуване се организира съвместно с българските му издатели от „Парадокс”.
Поводът е: 21 години издателство „Парадокс”. 21 книги, обединени в една зашеметяваща юбилейна колекция. 18 автори от 10 страни. 9163 страници чиста литература…

Юрий Андрухович е украински поет, романист, есеист, преводач и музикант, който вече почти три десетилетия стоварва върху главите на читателите от цял свят саркастичната си, апокалиптична и карнавална проза и сюрреалистичните си стряскащи стихове. Роден на 13 март 1960 в Ивано-Франкивск, той е един от малцината днешни хора на словото, чиито литературни турнета пред пръскащи се по шевове зали приличат на концерти на рок-група. Бунтар, превърнал се в законодател, канонизиран богоборец, Андрухович започва кариерата си през 1985, когато заедно с други двама млади поети – Виктор Неборак и Олександър Ирванец, създават концептуалната група за литература и музика „Бу-Ба-Бу” (Бурлеска-Балаган-Буфонада). Именно оттогава произлиза прозвището му Патриарх, след като тримата решават да си „разпределят длъжностите” – другите двама са съответно Прокуратор и Ковчежник. Авторите се стремят към обновление на украинската култура чрез връщане към традиционното й карнавално начало. Тази литературно-музикална карнавалност се оказва особено адекватна в условията на рушащата се Съветска империя, когато в опустошената душа на социалистическия човек подсъзнателно върлува масовият неизлечим вирус на Перестройката, а трагично загиналият безвреме фронтмен на група „Кино” Виктор Цой – уникалният Джеймс Дийн и Джим Морисън на социализма взети в едно, – вече е изпял „Перемен, мы требуем Перемен”. Андрухович знае това добре. От 1989 до 1991 той живее в Москва и учи в Литературния институт „Максим Горки”. Вече е публикувал стихосбирките си „Небе и градски площади” (1985), „Центърът на града” (1989) и сборника с разкази „Вляво, където е сърцето” (1989). Следват „Екзотични птици и растения” (1991) и „Екзотични птици и растения” с приложение „Индия” (1997). От 1991 Андрухович е един от редакторите на литературно-културологичното списание „Четвер”, редовно сътрудничи и на други големи литературни списания на Украйна.
Големият пробив на Андрухович идва през 1993 с романа „Московиада” (българско издание „Парадокс”, 2009), който превръща автора си не само в институция в родната му Украйна, но и в лицето на новата украинска литература пред света и вече в истински литературен Патриарх. В „Московиада” авторът изтъкава гротескно пано от реалност и илюзия, от автобиографични мотиви за студентския му период през 1989-1991 и иронични откровения за духа на времето. В разказа си за един ден в Москва на младия украински поет Ото фон Ф., Андрухович улавя пулса на една умираща империя. Кошмарно-водевилните приключения на главния герой в съветската столица са не само щрихи от животописа на самия Андрухович, но и огледало на сюрреалистичната действителност на прехода, все още управлявана от „веселата фирма КГБ”.
Андрухович е автор на още няколко романа, последният от които е литературната мистификация „Тайна”, съставена от (вероятно фиктивни) интервюта. Той е редактор на Енциклопедия на съвременната украинска литература, съавтор заедно с полския писател Анджей Сташук на сборника с есета „Моята Европа” (2000, 2001), преводач на украински на Шекспир, Керуак и американските поети от бийт-поколението, както и на Рилке, Б. Пастернак и О. Манделщам. Автор на един музикален албум („Андрухоид”) и на множество текстове на песни. Негови произведения са превеждани на всички европейски езици.
„Патриархът” на украинската литература е носител на престижните:
Хердерова награда за литература, Австрия (2001);
Награда за мир „Ерих Мария Ремарк” (2005);
Литературна награда на Лайпцигския панаир на книгата за европейско разбирателство (2006);
Литернатурна награда на Централна Европа „Ангелус” за романа му „Дванайсетте обръча” (2006) и
наградата „Антонович” за изключителен принос към украинската литература
В колекцията от 21 книги за годишнината на „Парадокс” излиза романът на Андрухович „Дванайсетте обръча” в превод на Албена Стаменова и Райна Камберова.

Българските участници в СОФИЯ: ПОЕТИКИ, селектирани от носителя на наградата на феста за 2012 Радослав Чичев, както и другите чуждестранни участници (международен селекционер – Иван Христов), ще бъдат обявени на 3 юни (понеделник).

Сред тях по традиция са носителите на наградата от предходните 3 издания, а именно ЯRсен ВасилеВ, Стефан Иванов и Радослав Чичев. Тази година за пръв път на сцената на СОФИЯ: ПОЕТИКИ ще излязат и победителите от конкурса и фестивал МАЛКИ ПОЕТИКИ, организиран от Студентско читалище „Св. Климент Охридски 1997”, съвместно със Сдружение „София Поетики” Те са: Силвия Чернева и Румен Янев (споделили първото място в категория Литература) и група Mneme (победители в категорията Музика).

Сподели в: