София подиша със слово, мед и сливи

Георги Господинов, "Писатели без книги" и blackout поезията събраха най-много почитатели

През втората неделя на август се състоя втората част от лятното издание на фестивала „София диша” 2013. Централната улица „Ангел Кънчев” по традиция беше затворена за коли и отворена за различни арт събития.

Акцентът беше обявен като „Словото диша”, но литературата не беше застъпена силно, за сметка на многобройните щандове Hand Made бижута, керамика, дрехи и други подаръци. На две-три места се продаваха книги с намаления и без, и списания.

За първи път гост на артфестивала беше Националният военноисторически музей, който представи част от книгите си в автентична обстановка от началото на XX век, в които има впечатляващи и оригинални фотографии и интересни факти от българската военна история, които изследват и анализират музейното дело. Имаше още военни бюлетини и вестници, издадени през първата половина на миналия век.

 Отчетливо се чувстваше липсата и на авторите от литературния сайт „Откровения”, които по традиция винаги участват.

Интересно беше на щанда на списание „Ко-миксер" – периодично издание, съдържащо кратки комикс истории от различни а втори, обединени под една тема, различна за всеки брой. Екипът на списанието беше приготвило импровизации в комикс форма, наречена комикс-джем. ВСеки желаещ можеше да нарисува рисунка за общ комикс, като един рисува първия панел, а всяка следваща картинка се прави от различен човек.

От Gourmet Publishing предложиха да усетим великолепната кулинарна традиция на Южна Франция и да разберем какво е „Угощението на Джон Сатърнъл" в средновековна Англия. Предлагаха и своеобразна игра-дегустация на вкусове и аромати.

В програмата с тематично участие се включи и ПроКредит Банк с тема "Екология и рециклиране" – намаляване на употребяваната хартия, ограничаване на употребата на пластмаса и съответно генериране на по-малко количество отпадъци и др. Деца и възрастни се включиха в творчески занимания, изработвайки различни предмети от хартия, стари рекламни винили или други на пръв поглед непотребни предмети.

Млади български автори представиха  позабравената литературна интерактивна форма книга–игра.

Открояше се присъствието на „Писатели без книги” (организаторите са трима младежи и една дама, за които предстои да пишем по-подробно) и blackout поезия, (организатори  Наталия Иванова и Григор Атанасов).

Специален гост на фестивала беше писателят Георги Господинов, който раздаваше автографи на новата си книга с разкази „И всичко стана луна" и старата "нова" книга „И други истории".

За по-късно вечерта беше планирано публично четене с Тома Марков на неговата нова серия "стихотворения за игра", която предстои да излезе съвсем скоро.

Посетителите и участниците имаха възможност да се включат в работилници за правене на бижута, свещи, както и да пробват уменията си на грънчарско колело.

Щандовете за бутикови, ръчно приготвени здравословни сладкиши и сандвичи също се радваха на добър интерес. Между книгите и герданите се продаваше още и мед, а на едно място черпеха с едри, сочни сливи.

Приятно и цветно настроение цареше по ул. „Ангел Кънчев” на фона на тишината на улицата без автомобили. Щеше да бъде още по-добре, ако разхождащите се посетители чуваха и биваха привлечени от верижни четения, декламации, викторини и други форми на литературни представления.

Следващата неделя, 18 август, „София диша" продължава на улица „Пиротска" под надслов „Ветрове от цветове”, посветена на визуалните изкуства. Така че отсега можем да подострим моливите, да приготвим боите и четките. Ще бъдат подредени изложби на художници и скулптури, а творците ще показват различни техники на работа.

Снимка 1:( По)читатели на Георги Господинов
Снимка 2: Трима от четиримата от "Писатели без книги"
Снимка 3: Млади български автори възраждат идеята за книга-игра

Сподели в: