София киуър Форум 2014 поставя темите за сексуалност, раса и етност

От 29 май до 5 юни в София ще се проведе София куиър форум 2014. Локациите ще бъдат в галерия „Васка Емануилова“, the fridge & Социален център „Хаспел“.

Това е второто издание на форума, този път под мотото „Манифестации на личното“, с което ще бъдат изследвани понятията за сексуалност и полова идентичност като част от личното/публичното пространство.

София Куиър Форум (СКФ) е първото по рода си събитие в България, което се занимава изключително с куиър и джендър проблематика, поставяйки въпросите за сексуалността, сексуалната идентичност и взаимовръзките им с други социални и идентичностни проблеми (като расата и етноса) в пространствата между изкуството, практиката и теорията. Първото издание на форума се състоя в края на 2012 г., а през 2013 г. гостува на фестивала „Улица Отец Паисий” в Пловдив.

Тази година форумът ще бъде отново изключително разнообразен, ще повдига много въпроси, ще представя различни гледни точки и преди всичко – ще отвори свободно от табута пространство за дискусия. Изданието ще включи сборна изложба с млади български автори в галерия „Васка Емануилова“, видео инсталация на чешката артистка Дарина Алстер в the fridge & Социален център „Хаспел“, както и лекция на Ейми Брицгел – доктор по история на изкуството в университета на Абърдийн, Шотландия и автор на едно от най-мащабните проучвания за пърформънс изкуства в Източна Европа -Performing the East.

Кураторка на тазгодишния СКФ е Стефка Цанева.
Към форума ще бъде издаден и каталог.

Партньори: Rosa Luxemburg Stiftung, Gaudenz Ruf Award, Чешки център – София, г-а „Васка Емануилова“, the fridgе.

Сподели в: