София и Варна протестират в защита на животните

На 3 октомври по случай Световния ден за защита на животните, който отбелязваме на 4 октомври, в София и Варна ще се проведат шествия-протести. Целта е гражданите да покажат несъгласието си с продължаващото и ескалиращо насилие върху животните, унищожаването на естествените им местообитания и грубото незачитане на законите на България, както и недостатъчния контрол от страна на държавата и ресорните министерства. Събитието е част от София Вег фест.

В София
Сборният пункт е площада пред Народното събрание. В 12.30 шествието поема по маршрут: бул. „Цар Освободител“, ул. „6-ти Септември“, ул. „Генерал Гурко“, ул. „Алабин“, Съдебната Палата, бул. „Витоша“ – пешеходната зона в посока НДК, до пресечката с бул. „Патриарх Евтимий“.

Във Варна
Сборният пункт е входа на Морската градина, до ФК, от 12.00 до 12.30 ч. В 12.30 ч. шествието поема по главната алея посока Пантеона. Предполагаемо време на край – 13.30.ч.

Сле край ще се сформира група от желаещи, които ще посетят фермата за норки в с. Любен Каравелово, за да изразят позицията си относно "хуманния" бизнес и извратената любов към животните, отглеждани за кожи.

Основни искания на протестите:
– Стриктно спазване на Закона за защита на животните от ресорните министерства, агенции и организации и контрол за следването му от гражданите.
– Адекватни и бързи мерки от страна на МВР, съда и Прокуратурата, както и от другите ресорни министерства за предотвратяване на насилието над животните, както и адекватни и бързи производства, при установени вече случаи.
– Прекратяване на изграждането на нови зоологически градини и преобразуване на настоящите в резервати и спасителни центрове за пострадали диви животни и птици.
– Да се преустанови незабавно задържането на кучета в „приюти“, които не отговарят на изискванията за хуманно отношение към животните и по същество представляват „концлагери“ за животни.
– Стриктно спазване на метода „кастрирай и върни“ спрямо бездомните кучета и контрол над търговията и изоставянето на домашните с цел изчезване на явлението „куче без дом“.
– Намеса на властите за незабавно прекратяване на незаконната и опасна практика на злоупотребата с чифтокопитни животни и използването им за движение в рамките на градовете.
– Да се преустанови със закон бизнеса с добив на кожи като производство в България.
– Да се преустановят с промяна в Закона за лова легитимните убийства на кучета и котки и разрешената в този закон жестокост за целите на опазване на дивеча.

Вижте още:
Флашмоб: Не пазарувай от кожодери

Сподели в: