София е домакин на 33-тият конгрес на Световната медална федерация

От 2 до 6 септември в Гранд хотел СОфия ще се проведе Тридесет и третият конгрес на Световната медална федерация (ФИДЕМ).

Изтъкнати артисти и студенти от целия свят, работещи в областта на художествения медал ще вземат участие в световния конгрес, обменяйки ценна информация и опит. Художниците от всички страни ще имат възможност да представят своите творчески постижения от изминалите две години. Така те ще продължат традицията на ФИДЕМ да насърчава художественото медалиерство, което е главната мисия на федерацията.

Програмата на ФИДЕМ включва лекции, творчески срещи, интерактивни семинари, практически обучения, както и разнообразна социална програма.

На 3 септември от 18:00 часа е официалното откриване на уникалната изложба в Националния археологически институт с музей при БАН на 785 медала, специално изработени за това международно биенале от автори, представляващи 30 страни от целия свят.

От 2 до 12 септември в галерия „Академия“ на Националната художествена академия ще бъде представена изложбата „Медална скуптура“, включваща медали, плакети и плакати на студенти от НХА. Част от произведенията са на наградените участници в конкурса на тема „Медалът това съм аз“ – плакети и плакати, проведен през 2013 г. в НХА.

На 5 септември от 17:00 часа в Националния музей на българското изобразително изкуство Ще бъде открита изложбата на Богомил Николов „Медален свят“.

На 6 септември, последния ден на конгреса в НХА ще се организира традиционен за Фидем „Medal fair“, където ще могат да се закупят медални творби на участниците в конгреса.

ФИДЕМ е международна организация на изкуството на медали, чиито членове идват от 43 страни от цял свят. Членове на ФИДЕМ са скулптури, колекционери на медали, историци и ценители на изкуството, представители на световни художествени музеи и галерии, монетни дворове, частни компании и национални организаци.

През последните десет години българската медална школа се утвърди като една от най-креативните в света. Именно затова ФИДЕМ избра София за домакин на 33 световен конгрес.

„Изкуството на медала е все още относително непознат жанр в България, но благодарение на Ателието за медална скулптура при Националната художествена академия и много активна група млади медалисти, популярността му расте.

Изпълнени сме с желание да направим този конгрес паметно събитие, място за поредна среща на стари и нови приятели за обмяна на идеи, бъдещи проекти, интересни пътувания. София е много гостоприемен град, горд със своята древна история и изкуство, място, където хармонично съжителствати новото и старото. Не са толкова много местата по света, където бихте могли да влезете в действаща църква от IV век или да видите златни съкровища от 4000 г. пр. Хр.“, Проф. Богомил Николов, Национална художествена академия Председател на Организационния комитет на ФИДЕМ 2014

Сподели в: