София диша 2016 – всяка неделя през август

Столичният фестивал "София диша" традиционно ще се проведе през 4-те недели на август, от 16:00 до 22:00 ч.Тази година седмото му издание има нов зонен модел, който се състои от пет тематични зони:
– творческа зона „Staropramen“;
– базарна зона;
– релакс зона;
– спортна Зона „Decatlon“;
– детска зона.

Дати и локации:
7 август, неделя – ул. "Иван Денгоклу";
14 август, неделя – ул. "Московска";
21 август, неделя – ул. "Княз Александър";
28 август, неделя – бул. "Ал. Стамболийски".

Програмата предстои да бъде обявена.

* * *

Разделението по зони тази година поставя акцент върху културната програма и представените там артистични проекти. Много от тях са създадени специално за това издание на „София Диша” и не са показвани преди това, а голяма част от тях са адаптирани специално за конкретна локация.

Повечето проекти в Творческа зона „Staropramen” са подкрепени с материали и хонорари за артистите с цел да се стимулира независимото българско изкуство и работата им с публични пространства. Основните акценти тази година във визуалните изкуства ще са свързани излагането на творби на на Стела Гечева, Златин Орлов, Стоян Николов-Зиков, Анжела Пенчева, Николай Горнишки, Ели Цонова, Никола Михов, проекта People of Sofia улична фотография, както и илюстраторите Захари Попов, Точка Илиева, кампанията Дай на Кирилица, която представя известни графични дизайнери, представящи предимствата на азбуката ни. Гостите ще могат да се насладят на богата палитра от художествени и литературни творби, пърформанси в областта на stand-up комедията, музикални и танцувални изпълнения, късометражни филми, арт видеа и много други артистични атракции.

Освен богатия избор на спиращи дъха представления и произведения на изкуството, посетителите в „Творческа зона Staropramen“ ще могат да се насладят и на редица забавни активации по време на специалните #GoldenHour моменти. Меломаните с удоволствие ще открият, че за тях е подготвена специална музикална инсталация от бирени бутилки, като за най-добрите творци ще има изненади. В част от уикендите на място ще има художник, който ще пресъздаде озарените с усмивки лица на гостите. Любителите на фотографията също ще останат очаровани – за тях в две от седмиците ще бъде подготвен фото-корнер, предлагащ разнообразие от аксесоари, с които да развихрят въображението си и да създадат възможно най-артистичната снимка. Застаналите пред обектива, ще могат да запечатат спомен от прекрасното събитие и да получат принтирано копие от професионалната си снимка.

Фестивалът София Диша е част от Календара на културните събития на Столична община. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Staropramen и партньори: Министерство на Външните работи на Република България, Летище София, Right Rental (Mastertent), Спортни магазини Decathlon, Адвокатска кантора Попов и партньори и Нови публики.

Още за локациите:
* На ул. „Иван Денкоглу“ (от ул. „Цар Асен“ до ул. „Цар Самуил“); ул. „Лавеле“ (от ул. „Иван Денкоглу“ до ул. „Алабин И ВЛ“); ул. „Княз Борис I“ (от ул. „Алабин И ВЛ“ до ул. „Солунска“); ул. „Цар Самуил“ (от ул. „Иван Денкоглу“ до ул. „Солунска“); ул. „Бистрица“ (от ул. „Цар Самуил“ до бул. „Христо Ботев“);

*На ул. „Московска“ (от бул. „Васил Левски“ до ул. „Г.С.Раковски“); ул. „11-ти август“ (от ул. „Оборище“ до ул. „Московска“); ул. „Дунав“ (от ул. „Оборище“ до ул. „Московска“);

* На ул. „Княз Александър I“ (от бул.„Цар Освободител“ до ул.„Ген.Й.В.Гурко“); ул. „Съборна“ (от ул. „Леге“); Градска градина

* На бул. „Александър Стамболийски“ (от пл. „Св. Неделя до бул. „Христо Ботев“)

Сподели в: