София гледа скандинавско и прибалтийско кино със "Северно сияние "

Петото издание на фестивала за скандинавско и прибалтийско кино „Северно сияние” ще се проведе в София от 26 септември до 6 октомври. В програмата ще бъдат включени 10 заглавия от Дания, Норвегия, Финландия, Швеция и Литва.

Всяка вечер почитателите на северното кино ще могат да се наслаждават на шедьоври от игралното и документалното кино в салоните на Дома на киното, Евро синема и Червената къща.

Фестивалът ще бъде открит на 26 септември в Дома на киното с прожекция на най-новия филм на финландския режисьор Мика КаурисмакиПът на север”, отличен с наградата на публиката на фестивала в Санкт Петербург. Филмът е изтъкано от черен хумор роуд муви за един блуден баща, който се завръща, за да види сина си 35 години, след като го е изоставил.

Сред акцентите на фестивала е провокативният „Посланикът”, носител на наградата „Роберт” за най-добър документален филм и част от официалната селекция на „Сънданс”. Мисията на Мадс Брюгер е да разнищи разпределението на власт и капитал в Централноафриканската република, което се извършва с помощта на корумпирани европейски дипломати.

Световната премиера на „Посланикът” е в Амстердам, на откриването на Международния фестивал за документално кино, което предизвиква политически скандал, тъй като сред изобличените дипломати е холандецът Вилем Тайсен. Опитите на Тайсен да спре прожекцията се оказват неуспешни.

Нов прочит на класическото произведение на Моцарт ще предложи датският режисьор Каспер Холтен. „Дон Жуан”  е изкусителен трилър със стилна визия, който изследва фината и понякога опасна за прекрачване граница между изкуството и реалността.

Норвежкият „Вегас” представя историята на трима тийнейджъри на кръстопът. Филмът е носител на награда „Аманда” за сценарий от Националния филмов фестивал на Норвегия, както и на приза на журито от Международния филмов фестивал в Талин.

Портокалово момиче” по едноименния роман на Юстайн Гордер е красива, малко тъжна, но и много оптимистична приказка за важните неща в живота, които макар и преходни, си струва да бъдат изживяни. 
Най-награждаваният литовски филм за последното десетилетие „В тялото на Аврора” също е част от програмата на „Северно сияние”. След провокативния си дебют „Колекционерката”, талантливата литовска режисьорка Кристина Буозите създава визуално зашеметяващ научно-фантастичен филм за дебрите на човешкото съзнание и желание.

Култовият гангстерски екшън „Лесни пари” ще бъде показан за първи път официално у нас в рамките на фестивала. Този скандинавски film noir с балкански привкус, разби шведския боксофис и в момента се подготвя заснемането на третата част от поредицата.

Документалният „Пещернякът от Севера” представя живота на човек, прекарал 30 години в пещери сред високите ледени планини на Норвегия.

Два детски филма ще имат своята премиера в рамките на фестивала: датският „Изгубен в Африка” за 12-годишния Симон, осиновен в Дания, който пътува с майка си към родната Кения и финландският „Рапърът Ристо и готината Венла” – една семейна музикална комедия за неразривната връзка между приятелството, самотата и толерантността.

„Северно сияние” се организира от Позор в партньорство с Посолството на кралство Дания, Посолството на Кралство Норвегия, Посолството на Финландия, Посолството на Литва и Консулството на Швеция.

Сподели в: