София – главен герой в 3 безплатни документални филма

Първата безплатна прожекция от програмата "София през погледа на 100-годишното ни кино" ще бъде на 17-ти септември в Дом на Кинот, в 18:30 ч.. Ще бъдат прожектирани 3 документални филма с основен герой столицата ни. Програмата ще бъде представена от филмовия критик Боряна Матеева.

"Светлините на София"
Език: български
Жанр: документален
България, 1961, 12'
Режисьор: Борислав Пунчев

Среднощно пътешествие из улиците на София сред неоновите надписи на градските реклами от 60-те. Но най-вече среща с особените й персонажи и вълнуващите вечерни сюжети.

"Бърза помощ"
Език: български
Жанр: документален
България, 1999, 37'
Сценарист и режисьор: Николай Волев
Оператор: Красимир Михайлов
Продуцент: БНТ

Двадесет и четири-часовото ежедневие на работещите в софийската “Бърза помощ” е повече от банално: кървящи жертви на насилие, наркомани в кома, самоубийци, прегазени пешеходци, вкочанени от студ бебета, издъхващи самотници от инфаркт и инсулт. Необикновеното обаче е, че в тази обстановка често звучи смях: горчивият смях на едни от най-ниско платените служители на Хипократ.

"Нощ в София"
Език: български
Жанр: документален
България, 2008, 55'
Сценарист: Геновева Димитрова
Режисьор: Станислава Калчева
Оператор: Иван Тонев
Продуцент: „Арс Диджитал”, Иван Тонев

София такава, каквато не винаги я виждаме – интригуващ поглед към нощния живот на града. Шеметна разходка из нощните музикални клубове на София. Микс от музикални жанрове, несъвместими стилове и персонажи – различни по манталитет, професия и възраст. Нощният живот в различните му измерения – като проекция на това, което сме днес.

Прожекцията е с вход свободен.

Сподели в: