Софийски международен литературен фестивал с куп събития

От 25 ноември до 14 декември в София ще се проведе второто издание на Софийския международен литературен фестивал. Фокус на програмата ще бъде литературата от Скандинавския север.

Предвидена е богата програма, която включва представяне на 12 автори от 5 държави – Дания, Норвегия, Исландия, Швеция, Финландия с панелите: лекции и дискусии, криминална литература, разнообразна детска програма, вечери с поезия и музика. изложба на корици, илюстрации и фотографии, филмова програма.

Независимото жури, съставено от проф. Вера Ганчева, Надежда Михайлова, Антония Господинова, Петра Олисен, Айгир Сверисон и Ангел Игов, се грижи за селекцията на авторите и е гарант, че българските читатели ще видят едни от най-интересните представители на съвременната скандинавска литература. Заедно с тях в основната програма на Фестивала ще вземат участие и някои от значимите съвременни български автори.

„Софийският международен литературен фестивал” се организира от Асоциация „Българска книга”, в рамките на ежегодния „Софийски международен панаир на книгата”, посещаван от над 40 000 души. Всяка година Фестивалът избира да представи литературата на различен географски регион. Под мотото „Литературата не признава граници”, Първото издание на фестивала през 2013 г. бе посветено на литературата от Балканите. В него участваха 54 автори от осем  държави.

Стремежът е Фестивалът да се превърне в най-мащабния и престижен форум за литература в България. Затова програмата не само ще запази всичко ценно от миналогодишното издание, но ще бъде още по-наситена и разнообразна. Сред новостите са детската програма с различни работилници, както и филмовата програма, подготвена в партньорство с Фестивала „Северно сияние”. Читателите от различни възрасти ще могат да избират сред няколко изложби, лекции и дискусии, специална секция за криминална  литература и още много изненади.

Така краят на годината се очертават приятно северно студен и много литературно уютен.

Събитието се реализира благодарение на финансовата подкрепа на Програмите: Nordic Culture Fund, Nordic Culture Point и програма „Култура“ на Столичната община.

Медийни партньори (по азбучен ред): Аз чета, Българска национална телевизия, Дарик радио, Дневник, Капитал, Метрореклама, Новинар, Портал Култура, Програмата, Стандарт.

Вижте още:
Фотоизложба „Усмивката“ – портрети на големите писатели, посетили България

www.literaryfest.org

Сподели в: