Софийски кинофестивал с 18 филма, дискусии и работилница за младежи

Осемнадесет филма, няколко дискусии, безплатни ученически прожекции, работилница за младежи и представяне на европейската платформа за кинообразование CinEd– това са само част от акцентите в третото изданиe на фестивала „Срещи на младото европейско кино“.

Той ще се проведе от 26 септември до 2 октомври в кино „Одеон“ и залата на Френския културен институт и ще покаже  филмови заглавия, обединени в 3 тематични програми.

Първата, наречена „Нови гласове“,  ще представи филми на съвсем млади и  обещаващи автори. Сред тях е Party Girl / Купонджийка , спечелил   „Златна Камера” в Кан и  определен от журито  като „див, щедър и невъзпитан“ . Публиката ще може да види и първия френски  филм за  супергерой: „Винсент не е риба”, както и португалските  „Джон Фром”  и „Обратно у дома” . Безспорният гвоздей в програмата обаче е документалният  „Утре”. Той е отличен със „Сезар” за най-добър документален филм през  2016г.,  до момента има над 1 милион зрители само във Франция, както и стотици прожекции по света.

Публикацията за изследване, според което част от човечеството ще изчезне до 2100 година, провокира режисьорът Сирил Дион и приятелката му – актрисата Мелани Лоран, позната от „Гадни копилета” на Куентин Тарантино, да проведат  собствено изследване в десет държави, за да разберат какво би могло да провокира тази катастрофа… и преди всичко – как да я избегнем! Така се раждат невероятни идеи и практики, които  вече се прилагат успешно в десетки градове.Така например в Копенхаген архитектите променят драстично градоустройствения план , за да бъде той в полза на хората, а не на автомобилите.

Изградени са толкова алеи за велосипедисти, че вече 18% от транспорта на града се пада на тях. Английският град Бристол пък пуска  в обръщение собствена валута – за да подпомага производството на своите съграждани и  да останат парите в града, а не да потънат в бездънните банки.Франска фабрика за пликове за писма от нов тип  увеличава броя на дърветата на нашата планета.  Ентусиазирана група за производство на селскостопански продукти в Нормандия използва техника от 12 век и има по-голяма производителност от съвременните машини гиганти…Всичко това са пътища за спасяване на планетата Земя, които филмът ще покаже и които се прилагат вече на различни места по света.

Голям интерес се очаква към програмата „Права на детето“. Филмите, включени в нея, ще станат отправна точка за кръгли маси и дискусии, в които ще се включат френски магистрати и техни български колеги, както и специалисти от Румъния и Молдова  по въпроси, свързани с образование и успешни съдебни практики. Програмата е част от мащабния проект „Перспективи върху детството, образованието и миграцията в Източна Европа“  и специалисти от държавни институции и неправителствени организации  ще  дискутират по теми като  анти-дискриминация, социално неравенство, отпадане от училище,  бездомни деца,  малолетни  в конфликт със закона и др. Очаква се да бъдат изработени съвсем конкретни текстове  като част от подготвяната  съдебна реформа в България, в посока по-дружелюбно правораздаване  за децата извършители  и жертви на престъпления. Отправна точка за всички тези разговори ще бъде  филмът  на режисьорката Еманюел Берко – С високо вдигната глава/ , открил фестивала в Кан през 2015г. Неговият сюжет разказва историята на 6-годишния Малони.

Изоставено от майка си, момчето  често е привиквано  в съдилищата за малолетни. Един ден,  изпратен в изправителен център със строг режим, той среща Тес – особено момиче, което ще му помогне да види смисъл на  живота.Филмът прави в Кан истински фурор, голяма заслуга за което има и  Катрин Деньов в ролята на детска съдийка. Той става нещо като манифест на всички  педагози, психолози и социални работници, които работят  огромнта структура  за юридическа защита на непълнолетни във Франция. За участието си  изключително талантливият Род Парадо получава  награда „Сезар” на тазгодишната церемония за най-добър актьор във второстепенна роля и най-добър млад актьор.

Интересно хрумване на организаторите на фестивала е да направят програма Forever Young, посветена на първите опити в киното на режисьори, считани днес за класици и изучавани във  филмовите академии по света. Стартът ще бъде посветен на Годар с два филма, променили киното завинаги: „Лудият Пиеро” и „Презрението”.За догодина създателката и основен двигател на фестивала Ралица Асенова обещава да видим първите опити в киното  на Жак Деми, а за петото издание на форума  е в преговори за две непоказвани заглавия на ранния Трюфо.

За най-младите зрители е  подбрана програма от безплатни образователни прожекции и кино-уъркшоп, в който за 5 дни група младежи ще направят кратък филм и  ще го покажат на голям екран при закриването.

За всички иновативни учители, ментори, работещи в школи и образователни центрове, които искат да включат киното в своите методи на преподаване, е  предвидено подробно представяне на европейската платформа за кинообразование CinEd –  програма, координирана от Френския институт в Париж, в който България взима участие, заедно с 8 други държави. Ползването й дава достъп до подбрани филми и специално разработени методически материали, базирани върху тези филми, които да провокират въображението, аналитичните и речови способности на учениците.

Фестивалът “Срещи на младото европейско кино“ се осъществява благодарение на  програма „Култура” на Столична община, Българска национална филмотека, Френски институт в България, Португалски културен и езиков център "Камойнш София", многобройни български и чуждестранни партньори.

Сподели в: