Софийският камерен хор отбелязва с концерт 80-годишнината на проф. Васил Арнаудов

„Музикално пътешествие из Европа“ – така е наречен концертът на Софийски камерен хор „В. Арнаудов“, с който съставът ще отбележи 80-годишнината от рождението на своя патрон – изтъкнатия български хоров диригент Васил Арнаудов. Събитието е част от програмата на „Европейски музикален фестивал“ и ще се състои утре, 25 април от 19:30 в концертната зала на Националното музикално училище „Л. Пипков“. С концерта ще бъде отбелязана и 80-годишнината на Ирина Щиглич, дългогодишен вокален педагог и акомпанятор на Софийския камерен хор, която е създател и първи диригент на хора.

Васил Арнаудов е един от най-харизматичните български музиканти. Възпитаник по хорово дирижиране на проф. Георги Димитров, той започва работа в Националната музикална академия (тогава БДК) през 1959 г., израствайки в академичен ранг от асистент до професор. Дирижирал е Българската хорова капела „Св. Обретенов”, хор ”Кавал”, Пловдивски мъжки хор, Хорът на софийските девойки, Хорът на софийските учителки. Най-съществени за неговия творчески път са Софийският камерен хор и Хор „Родина”- Русе. С тях той завоюва 37 първи и 10 големи награди от международни конкурси, реализира концертни турнета в десетки европейски страни и Япония. В. Арнаудов поема ръководството на Софийския камерен хор една година след създаването му през 1966 г. и е негов диригент до смъртта си през 1991 г. След това съставът е наречен на негово име и до момента негов главен диригент и художествен ръководител е професор Теодора Павлович.

Програмата за утре вечер е разделена в две части: в първата ще бъдат представени български творби от Константин Илиев, Иван Спасов и младата Веселина Драголова – Данаилова, която е и асистент-диригент на състава. Втората част ще отведе слушателя на пътешествие из европейската музикална класика от 18 в. до нашето съвремие с песните на Бетовен, Шуберт, Верди, Рахманинов и по-новите автори Миклош Кочар, Арне Мелнес и Вик Неес. Диригент на концерта е професор Теодора Павлович, а клавирният съпровод е на Мариана Спиридонова. Входът за концерта е свободен.

„Европейски музикален фестивал“ се организира от „Кантус Фирмус“ със съдействието на Министерството на културата на Р. България и Столичната община в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г.

Програма:

„Знам сърдечен свиден кът”
музикални картини от България по стихове на Николай Лилиев

КОНСТАНТИН ИЛИЕВ (1924 -1988)
„Тихи песни” (1974)
„Знам сърдечен свиден кът“
„Светло утро“
ВЕСЕЛИНА ДРАГОЛОВА- ДАНАИЛОВА (р. 1978)
„Тихият пролетен дъжд“ (2008)
„Трептят простори осветени“
ИВАН СПАСОВ (1934 – 1996)
Триптих (1979)
„Тиха вечер“
„Бели, бели сняг“
„Съмна в сънните градини“

BON VOYAGE! – музикално пътешествие из Европа

ДЖУЗЕПЕ ВЕРДИ (1813 – 1901)
Laudi alla Vergine Maria (по стихове на Данте Алигиери)
ЛУДВИГ ВАН БЕТОВЕН (1770 – 1827)
Ich liebe dich (стихове Карл Фридрих Хероси)
МОРИС ДЮРУФЛЕ (1902 – 1986)
Tota pulchra es, Maria
СЕРГЕЙ РАХМАНИНОВ (1873 – 1943)
Богородице, Дево, радуйся! из „Всенощно бдение” оп. 37
(аранж. Т. Павлович)
МИКЛОШ КОЧАР (р.1933)
Sub Tuum Praesidium
ВИК НЕЕС (1936 – 2013)
L’Escaut (ст. Емил Верхеер)
АРНЕ МЕЛНЕС (р.1933)
AGLEPTA
ФРАНЦ ШУБЕРТ (1797 -1828)
Die Nachtigall (ст. Л.Унгер)
(Клавирен съпровод: Мариана Спиридонова)

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Васко Василев, Шломо Минц и др.

Сподели в: