Софийска опера и балет гостува за четвърти път в Япония

От 4 до 26 октомври 2008 г. Софийска опера ще изнесе 15 представления в различни градове на Япония. “Турандот” от Пучини и “Бал с маски” от Верди са избраните заглавия, с които ще се срещне японската публика.

В Токио Операта ще има три представления на “Турандот” и две на “Бал с маски”. Спектаклите възхитиха Токийската публика с новата режисура на директора на операта Пламен Карталов. На представлението “Бал с маски”, което се състоя на 8 октомври т.г., присъстваха посланикът на Република България в Токио акад. Благовест Сендов, принцеса Такамадо, посланиците на Румъния, Словакия и Русия, генералният секретар на Японо-българското сдружение г-жа Акико Игая, президентът на агенция Джапан Артс – Ясуо Накато и президентът на компания “Мейджи” – официален спонсор на турнето на операта в Токио г-н Хисаши Накаяма, който е и почетен консул на България в Япония.

Авторитетната импресарска агенция Джапан Артс е организатор на турнето, което е четвъртото за Софийската национална опера от 2000 г. насам.
Първите спектакли, които преминават с голям успех, бяха заснети от журналистката Даниела Кънева и оператора Емил Милев. Екипът на БНТ подготвя специално предаване, посветено на годишнината от първото представление на Софийска национална опера.

През последните 10 дни близо 17 000 японци са слушали Софийската национална опера. От утре тя ще играе в още 11 големи японски града до края на октомври.

Сподели в: