Софийската опера и балет подготвя и премиери за фестивала „Опера в парка”

Софийската опера и балет започва да подготвя премиерни постановки за фестивала на открито „Опера в парка”, заяви на пресконференция по случай откриването на тазгодишното издание акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет. Премиерата тази година ще бъде на детската опера „Козелът Сърдитко” от Юли Дамянов, написана специално за театъра. Другите детски оперни заглавия са „Червената шапчица” и „Вълшебната флейта”, а балетът за деца е „Спящата красавица”.
Акад. Карталов заяви, че главното предизвикателство на спектаклите на открито е естествената среда, в която се играят. Неслучайно се избира репертоар, който да отговаря на средата в парка – тази година оперните заглавия са „Дон Карлос” и „Евгений Онегин”. Уникалното на парка на Националната военна академия „Г. С. Раковски” е много добрата акустика, която дава възможност на гласовете да прозвучат в естествената си красота.
Балетът ще бъде представен от три заглавия: „Кармен”, „Рапсодия в синьо” и „Дамата с камелиите”, обясни Сара-Нора Кръстева, директор на балета. Тя разказа подробности за предстоящото едномесечно турне на балета в Англия, по време на което ще бъдат изнесени 34 представления.
В пресконференцията участваха директорът на балета прима-балерината Сара-Нора Кръстева, заместник-началникът на Националната военна академия полк. Симеонов, директорът „Връзки с обществеността и спонсорства” на ОББ Анка Костова, солистите Радостина Николаева и Светозар Рангелов, прима-балерините Марта Петкова и Катерина Петрова.
Фестивалът се провежда за четвърта поредна година под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и се съфинансира от Столична община. Той се реализира със съдействието на Министерството на отбраната.
Тази година Спонсор на фестивала „Опера в парка” е Обединена българска банка, която заяви готовността си да подкрепя събитието в дългосрочен план, каквата е политиката на банката и с други културни събития.
Проектът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата – 2019 г.

Сподели в: