Софийската опера и балет гостува в Кипър

Софийската опера и балет ще гостува на оперния фестивал "Афродита" в град Пафос в Кипър. Българските артисти ще се отправят към Източния средиземноморски остров, за да представят екзотичната опера "Лакме" от Делиб.

Тази година фестивалът чества своята единадесета годишнина. Грандиозното музикално събитие ще се проведе от 4 до 6 септември 2009 г. сред декорите на прекрасен крайбрежен замък в град Пафос. Фестивалът е изключително популярен в региона, като привлича публика не само от Кипър, но от всички точки на света, осигурявайки неповторимо забавление за уикенда. През годините на неговата сцена са гостували световноизвестните оперни трупи на „Болшой театър”, Театър "Виелки", Варшава, "Арена Ди Верона", Мариинският театър, Оперният театър на Триест. Тази година, за първи път ще се изяви и Софийската опера, която е предпочетена между няколко големи европейски оперни театъра.

Действието в "Лакме" се развива в края на 19-ти век в Индия. Индийската девойка Лакме, дъщеря на жреца Нилаканта, пренебрегва забраната да се влюби в чужденец и отдава сърцето си на Джералд – офицер от английските колониални войски на кралица Виктория. Когато, подстрекавани от Нилаканта индуси, раняват Джералд, Лакме го укрива в горска колиба и го обгражда с цялата нежност на любящото си сърце. Наблизо извира чудотворна вода, която има силата да свърже навеки двамата млади и да ги предпази от преследването на Нилаканта. Когато Лакме отива до извора, при Джералд идва приятелят му Фредерик и му напомня за войнишкия дълг, чува се и призивната войнишка тръба. Лакме усеща колебанието на любимия и загубила смисъла на живота си без любовта на Джералд се самоубива.

Режисьор на постановката е Пламен Карталов, известен със своя неподражаем стил и грандиозни спектакли на открито. В своята режисьорска концепция режисьорът залага на триизмерното овладяване на сценичното пространство, акцентира върху детайла и психологическото развитие на образите и разгръща фантазиите си в пищен мега спектакъл. Ще дирижира италианският диригент Франческо Роза, художници на декора са Борис Стойнов и Миодраг Табачки (Сърбия), художник на костюмите  е Ангелина Атладжич (Сърбия). Хореографията е на  Мая Шопова, диригент на хора е Виолета Димитрова. В ролята на Лакме публиката ще види сопраните Петя Иванова и Диана Василева. Тенорите Стефано Малбес Гарсия и Георги Султанов ще се превъплътят в ролята на Джералд. Петър Найденов и Бисер Георгиев ще се представят в ролята на Нилаканта. Диана Генова ще бъде Малика във всички представления. Участват хорът, оркестърът и балетът на Софийската опера.

Върховите моменти в операта включват известните “Ария на звънчетата” и “Дует на цветята”. Операта ще бъде съпътствана със субтитри на английски и гръцки език.

Сподели в: