Соулфлай идват за четвърти път у нас през март

Ще ги подгреят и американците Incite, водени от сина на Макс – Richie Cavalera

Soulfly ще дойдат за четвърти път у нас на 15 Март тази година по покана на Строежа.

След три супер успешни концерта в БГ през 2003, 2004 и 2006, сега, три години по-късно, Кавалера и компания ще забият в зала Универсиада по покана на Строежа и със съдействието на DS Music. Билетите за лайва влизат в продажба от началото на февруари в мрежата на Ticketstream.bg.

Култовата банда, предвождана от още по-култовия си фронтмен Макс Кавалера, ще разтърси България за четвърти път като част от актуалното си турне "Europe Conquer Tour 2009". Soulfly ще представят на живо съвсем нови неща от последния си албум Conquer плюс всичките си парчета, заради които хилядите фенове по целия свят се кълнат в името им.

Soulfly са:
Макс Кавалера – гърло&китари
Марк Ризо – китара
Боби Бърнс – бас
Джо Нунез – барабани

За да бъде избухването още по-голямо, на сцената преди легендарните Soulfly ще се качат американците от ъндърграунд чудото Incite!

http://www.myspace.com/incite1

Начело на Incite застава доведеният син на Макс Кавалера – Ричи. Но не само това прави групата важна. С парчета като "You should be killed" и "Follow Me” от тяхното първо демо "Murder", бандата от Финикс, Аризона от самото начало (в края на 2004) влиза остро в света на метъла. Incite вече са били на щатско турне със Soulfly, както и с имена като Bloodsimple, Dillinger Escape Plan, Bury your Dead, Thine Eyes Bleed, Gizmachi, Scars of Tomorrow и Cradle of Filth. Демото "Murder" записват през 2006 в Солтмейн Студио, където са работили групи като Megadeth, Korn, Soulfly и Ministry. През 2008 излиза и първият им официален (краткосвирещ) запис – "Divided We Fail" – олд скул траш подход към новата музика. Това е само началото за тези момчета. До момента те са продавали своите записи само по време на концертите си, скоро предстои да се появи на бял свят и първият им пълнокръвен албу

Ето и повече инфо за албума на лидерите Soulfly, Conquer

Шестата тава на бандата за Роудрънър Рекърдс (Вирджиния Рекърдс), Conquer, може съвсем спокойно да бъде обявена за музикален еквивалент на филма Смело сърце. Песните – както и воините във филма – прокарват суровия си и необуздан гняв чрез какофония от траш китари, завладяващи мелодии, племенни полиритми и характерния, гръмотевичен рев на Макс Кавалера. В този албум Соулфлай отприщват метъл хаос както никога досега. Conquer се колебае между неумолим, неподправен метъл до бавни, замислени и съдбоносни парчета. Водещата китара на Марк Ризо раздира с точността на насочваща се бомба, докато Боби Бърнс прокарва пъргави, пробождащи бас линии. Барабанистът Джо Нунес блъска зад барабаните, осигурявайки ритмичен бекграунд за цялата тази музикална борба. За пореден път легендарният Макс Кавалера е този, който е в центъра на бурята, обединява музикалното племе и действа като неофициален предводител. Неговият глас и китара повеждат племето в битка с всяка нотка и риф. Грабвайте военния флаг и се пригответе за яростна атака!
 
От времето на постигналия златен статус едноименен дебютен албум, Соулфлай се утвърдиха като една от най-бруталните банди. След напускането на Макс Кавалера на Сепултура за създаването на Соулфлай, той е изключително креативен. Четири високо оценени албума и множество световни турнета следват превърналия се в класика дебют на Соулфлай. През 2008, Макс още веднъж се събира със своя брат Игор за проекта Кавалера Конспиръси и издаването на албума Inflikted. В същото време той успя да създаде и запише Conquer. Продуциран от Макс и миксиран от Анди Сниип (Машин Хед, Арч Енеми), албумът разширява бруталния музикален спектър. Макс коментира: „След Кавалера Кънспиръси исках да напиша още по-силно и безкомпромисно послание със Соулфлай. Това, което направих с този албум е нещото, към което съм се стремил – албум на Соулфлай какъвто не съм правил от години”. Това е видно от премерения гняв и ударни мелодии, определящи песни като “Enemy Ghost” и “Rough.”

С Conquer Соулфлай не вземат пленници. Макс обяснява: „Това е определено най-подготвеният за война албум. Настроението ми напомня за филми като Гладиатор и 300. Но идва от съвсем различно място”. Атаката започва още с първата нотка в “Blood Fire War Hate” и не приключва до последното инструментално парче “Soulfly VI,” което е традиционно за завършването на всеки един албум на Соулфлай. Още с първото парче “Blood Fire War Hate,” Макс взема решение да пусне тежката артилерия: „Исках да стартирам с ударна песен. Обикновено албумите на Соулфлай започват с по-леки неща, но това ми напомня за Beneath the Remains. Освен това при нея има нещо примамливо. Като си затворя очите си представям огромни тълпи, които я пеят. Когато започне тежката част, настава истинска война.”

В предишните албуми на Соулфлай участват значими гости като Чино Морено от Дефтоунс, Шон Ленън и Кори Тейлър от Слипнот. В тази традиция на колаборации, сега Макс се събира с Дейв Питърс от Троудаун за изключителното парче “Unleash,” и Дейвид Винсънт от Морбид Ейнджъл за “Blood Fire War Hate”. В “Unleash,” Питърс и Макс създават разрушителен хор, който не може лесно да бъде забравен. Макс казва: „Това е нещото, създадено от мен, което най-много се приближава до Пантера. Дейв прибави и убийствен текст към музиката. Бързият ритъм в края е любимата ми част в албума. „С изстрелващите раздиращи рифове и завладяващ звук, “Unleash” въздейства като истинска разрушителна бомба. За работата с ъндърграунд метъл вокалиста Винсънт, Макс възкликва: „Неговият рев в тази песен беше невероятен! Работата с Дейвид беше като пътешествие. Песента е ударна атака, която е съвсем естествена. В нея няма никакви компромиси”.

Дизайнът на обложката Conquer е вдъхновил заглавието, а рисунката има специално значение на Макс. „Обикновено заглавията на албума са вдъхновени от нещо друго, като филм”, разкрива той. „Първият скеч, който ми изпрати художникът, беше невероятен. На човек с шест ръце и шест оръжия. Всяко оръжие представляваше един от нашите албуми. Когато я получих, в съзнанието ми веднага изплува думата Conquer”. „Нещо по-важно, Conquer е личното послание на Макс и, разбира се, има много по-дълбоко значение, което трябва да бъде изследвано и разбрано от слушателя. „За мен не става въпрос за завладяане на света. Посланието ми е насочено към победа над страха. Ако надделееш страха, ще можеш да се извисиш над живота и смъртта. Наистина се чувстваш освободен като надвиеш страха си. Ето защо това заглавие има толкова голямо значение за мен”, завършва той. 
  
Соулфлай е банда, която се вдъхновява от музиката от цял свят и затова писането и звукозаписният процес често са резултат от странстванията на Кавалера. За петия албум на бандата – Dark Ages, Макс пътува до пет различни места, докато за Conquer му е достатъчно само едно пътуване до Египет. Той споделя, „Харесвам смесването на култури. Останалите албуми на Соулфлай притежават повече източноевропейски привкус. Сепултура беше бразилска банда. Египет се усеща като влияние в Conquer. Ние посетихме ‘Градът на мъртвите’, докато бях там. Това е мястото, където цели семейства са погребвани живи наред с мъртвите. Това е ужасяващо, ненормално и варварско. Не знаех, че пътуването ни до Кайро ще повлияе толкова на албума”. Въздушното, племенно завършване на “For Those About to Rot” е директен резултат от това пътуване – Макс го записва на живо край Нил. Странният преход тук засилва музикалното напрежение. „До Нил имаше циганска банда, която свиреше убийствена музика”, спомня си Кавалера. „В мен беше рекордера ми и затова ги записах и направих интерлюдия от това тяхно представяне. Това създава и автентично звучене – като при старата Сепултура. Много по-добре е да има непосредствен лайв привкус, отколкото да звучи като библиотечен запис от интернет. Толкова отдавна записвам албуми и най-после успях да открия перфектния баланс между бруталността и експеримента”. И така, Conquer е истинско и цялостно музикално приключение.

Макс измайсторява и зашеметяващо пътешествие в психаделичната метъл територия с “Touching the Void.” В това забележително седемминутно парче се прокрадват класически Сабат елементи, смесени с пленителни шумни дъб пасажи. За Макс това парче е изключително важно. „Това е благодарност към Блек Сабат просто затова, че са Блек Сабат. Това е бавен, съдбоносен метъл”, споделя той. В това парче Макс работи съвместно с френския дъб изпълнител Федая Пача. Макс споделя следното за това си преживяване: „Федая създава мрачна и наистина тежка дъб музика – съвсем различна от комерсиалните дъб мелодии. Той създава аутрото на ‘Touching the Void,’ и свири на повечето странни инструменти. Точно тези малки неща правят песента специална, когато я слушаш”. Той се опитва умишлено да избягва студийните хитрини и компютърни излишества в полза на чистата инструментализация и истински експерименти. „Направих това заради любовта си към музиката”, споделя той. „Можехме да използваме пазарните средства и да създадем албум, който да се продава повече, но вътрешно нямаше да съм доволен. За себе си взех решение и това не беше изборът на по-лесен път. Да, това е скапан път, но добре познат за нас”.

С тази си искреност, без съмнение Макс и компания ще покорят който и път да поемат…

15 март 2009 (неделя)
Зала Универсиада

Билети: мрежата на Ticketstream.bg

снимки Soulfly: Roadrunner Records/ Вирджиния Рекърдс

Сподели в: