Созополска премиера на новата книга на Владимир Левчев – "Любов на площада"

На 5 септември, петък, от 20 ч. на фестивалът "Аполония" в Созопол ще бъде представена за първи път пред публика новата книга на Владимир Левчев "Любов на площада" – Издателство "Скалино". Премиерата ще бъде част от поетичен рецитал с още няколко поета. Ето какво сподели за събитието Владимир Левчев:

"На 5 сепетмври, в Созопол, с Ани Илков, Борис Роканов и Ангел Ангелов-Джендема ще имаме рецитал. Това е „римейк“ на подобен рецитал, който имахме преди 25 години, в навечерието на 10 ноември.Мен на другия ден ме уволниха от работа в издателство "Народна култура". Ще представяме стари и нови неща. Аз ще чета от новата ми книга „Любов на площада, която съдържа стихотворения, писани през последните 35 години" – споделя Владимир Левчев.

Прочетете още за книгата и за автора – Владимир Левчев:

За книгата

Тази книга е много изразителна за маниера на писане на Владимир Левчев (приятеля Владо). „Любов, тъга и смърт“ се преплитат в нея, организирани в три отделни дяла, но общото впечатление е достоверно и то е следното: Владо е мощен, учителен, просвещаващ поет, повлиян от високия западноевропейски модернизъм и оттам – от Изтока.
А стихотворенията в памет на Данила и Атинула са малки шедьоври.
Отвори и прочети!

Ани Илков

За автора

Владимир Левчев е роден на 17 октомври 1957 г. в София. Автор е на петнайсет стихосбирки, издадени в България и четири стихосбирки, издадени в САЩ, на множество статии и есета, както и на три романа. Превеждал е американска и английска поезия и драма на български. Завършил е История на изкуството в Художествената академия в София.  Работил е като редактор в издателство „Народна култура“. Издавал е независимото списание за литература и публицистика „Глас“, „самиздат“ преди 10 ноември 1989 г. Бил е член на „Екогласност“ и Клуба за гласност и демокрация. След 10 ноември 1989 г. е бил завеждащ отдел „Култура“ във вестник „Демокрация“, заместник главен редактор  на „Литературен вестник“ и главен координатор на „Свободно поетично общество“.

През 1984 г. заминава за САЩ с Фулбрайтова стипендия. Завършва MFA по Творческо писане в American University  в град Вашингтон. Преподава в няколко университета в САЩ. От есента на 2007 г. преподава литература и творческо писане в Американския университет в България, в Благоевград.

Сподели в: