Смехотерапия с Доньо Донев в Габрово

   За наше най- голямо съжаление Доньо Донев ни напусна.

    С убеждението, че смехът е най-добрият лечител, екипът на Дома на хумора и сатирата предлага пореден курс по смехотерапия на лекуващите се и на медиците от габровската  болница.
Зародилата се преди години идея на д-р Тодор Шандурков и ДХС да предлагат на пациентите освен медикаменти и порция оздравителен смях, вече се превърна в традиция. Досега няколко интересни изложби от богатия фонд „Хумор на народите” на ДХС са гостували по различни поводи в болницата на града.

От 1 декември т.г. до края на февруари 2008г. Веселата къща предлага на пациентите една наистина оригинална  изложба – „Смехотерапия с Доньо Донев”. Великият режисьор и художник на анимационни филми, карикатурист, плакатист и илюстратор Доньо Донев с удоволствие влиза в ролята на смехотерапевт и ще разсмива пациентите на габровската болница с най-новите си творби.

Изложбата е аранжирана във фоайето-галерия на Функционалното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова” – Габрово и е изцяло на  медицинска тематика. Сам принуден да прекара доста дни в болнична обстановка, „бащата” на „Тримата глупаци” посвещава своите 45 карикатури на лекарите и медицинския персонал с благодарност за техните топли грижи и всеотдайност към хората.
 
Не е случаен поводът за гостуването на Доньо Донев в Габрово. През настоящата година той получи Специалната награда на Дома на хумора и сатирата за най-остроумна карикатура, присъдена му на 32-та Обща годишна изложба на секция „Карикатура” на СБХ. Освен това е сред най-верните и дългогодишни приятели на Дома на хумора и сатирата – сътрудничи на музея още от създаването му преди 35 години. В художествения фонд „Хумор на народите” присъства с колекция от 18 оригинални творби.

Доньо Донев е роден е на 27 юни 1929 г. в Берковица. Завършва графика в Художествената академия през 1954 г., а след това специализира в „Союзмултфилм” в Москва. Работи като художник във в. „Вечерни новини” /1954-1956/, художник и режисьор в Студията за игрални филми /1956-1970/ и в Студията за анимационни филми „София” /1970-1993/, където е и ръководител на творчески колектив. Главен редактор на сп. „Фрас” и на вестника, носещ името на емблематичните му герои – „Тримата глупаци” /1989-1997/, а от 1997 г. – и на в. „Четиримата глупаци”. Професор в НАТФИЗ, преподавател по анимационна режисура. Познат на широката публика като „бащата” на „Тримата глупаци”, които се появяват през 1970 г. и се превъплъщават през годините в множество роли. Няма филм от поредицата, който да не е получавал награда в чужбина.
Художник, сценарист и режисьор на над 100 анимационни филма, които са удостоени с над 40 международни и национални отличия. Сред тях са „Шега”, „Хепи енд”, „Умно село”, „Кауза пердута”, „Мишената”, „Върни се пак в Соренто”, „Пардон”, „Нарекохме ги Монтеки и Капулети”, „Серенада”, „Хамлет”, „Екограма”…
Носител на орден „Кирил и Методий” – II ст., на Наградата на СБХ за сценография, на Наградата за цялостно творчество на Съюза на българските филмови дейци, на Голямата награда от Международния фестивал за документални и късометражни филми в Оберхаузен /Германия/, на Първа награда от Световния фестивал на анимационния филм във Варна, на 5 златни награди от Международните кинофестивали в Барселона и Билбао /Испания/ и мн. др. През 2005 г. е удостоен с Наградата за цялостно творчество на секция „Карикатура” към СБХ.

Сподели в: