Сменят локацията на Въздухария 2013

Фестивал Въздухария 2013 сменя локацията си – според новото местоположение фестивалът на свободния полет ще прелети от Сопот към града на войводите – Калофер и ще се приземи в местността "Паниците".

От 5 до 8 септември вятърът ще довее единствения по рода си безплатен фестивал за безмоторното летене на Балканите.

Гостите на фестивала ги очакват: първи стъпки в летенето, отворени дискусии по парапланеризъм, йога, кунг-фу, тай масажи, цирк, авиомоделизъм, творчески работилници – програмата е изключително пъстра и наситена.
 
Въздухария е празник на всички хвъркати хора, които обичат природата и живота в хармония със света около тях. И усмивка в очите на полетелите за първи път. (На миналогодишното издание на фестивала 360 души се издигнаха за първи път в тандемен полет).

Тази година ще летим още повече с небесното шоу на световно известните акро пилоти Жил Шнайдер (Gill Schneider), Джим Нугарол (Jim Nougarolles), Максим Широн (Maxime Chiron) и Сабрина Тиелен (Sabrina Thielen) членове на APPI (Асоциация на парапланеристите пилоти и инструктори) от Франция, Непал, Швейцария и Македония, част от програмата на проекта FLYMORE.

Повече за:
Джим Нугарол, 23 г., Франция, член на APPI. Лети от 12 г. крос кънтри, акро и спийд райдинг. Най-добър резултат: 1-во място на фестивала Вагас 2009. Участва в Купата на Икар от 6 г. Летял е в небето на Франция, Испания, Мароко, Чили, Перу, Еквадор и Колумбия, за първи път в България.

Жил Шнайдер (Gill Schneider), Лети, откакто е на 20 г. Бързо започва да практикува акро и се включва в състезания през 2010 г., член на APPI. Инструктор по парапланеризъм и тест пилот за френската марка за парапланеризъм Литъл Клауд (Little Cloud). Практикува още катерене, скейборд и обича да пътува.

За първи път тази година в учебната зона ще предоставим възможност на всеки посетител на фестивала да направи първи стъпки в летенето с безплатно тестване на сбруи и вдигане на крила във въздуха, ground handling  под ръководството на опитен инструктор.
 
И още:
•    карнавал във въздуха – полети с парапланер с костюми;
•    издигане на въздушен балон с кош и бънджи скокове от балон  – Клуб Адреналин;
•    тандемни полети;

Отворени дискусии по парапланеризъм – аеродинамика, метеорология и техника на пилотиране; организирана от основателите на един от първите клубове в България с Клуб „Лети Независим” a.k.a “Sky camp”
Със специалното участие на експерта майстор инструктор по парапланеризъм Матю Абрард (Mathieu Abrard), който ще представи системата за обучение  на международна организация за парапланеризъм, призната в целия свят – APPI, и лицензът, издаван от APPI , който сертифицира всички нива по парапланеризъм според високите стандарти на FAI (Международна федерация за въздушни спортове) и всички международни федерации по парапланеризъм.
Щом „звезди обсипят свода небесен”  от етно джем сцената на „Въздухария”, Балканът ще запее с българските групи: 
Kayno Yesno Solnce, GhostNote,  Da Seed, Зора, Синият заек, фолклорен танцов ансамбъл “Незабравка” от гр. Сопот.
Ще се движим в хармония с…

Пътят на Кунг-фу – демонстрации и отворена тренировка
йога
тай массажи
вело приключения с Клуб на пътешественика & Compass – bike 
маунтин байк и маунтин борд трасе 
ленти за ходене
подвижна стена за катерене от Уолтопия
През деня да творим и споделяме заедно ще ни вдъхновяват творческите работилници на:
цирк Кумбо за балони, въздушна акробатика и жонглиране.
разказите за пътешестивия и полезни съвети за планината от Клуб на пътешественика,
арт и графити зона от творчески кът ММУУЗзАА в партньорство с 140 Ideas – one for all ideas
дръмсиркъл и контактна импровизация
– работилници за хартиени самолетчета
– авиомоделизъм
– хвърчила за малки и големи
– оригами
– работилница за ръчно рисувано стъкло Zeлена
– работилница за плетене на една кука със Златуша Круша
– обучение по Тай масаж с Доротея
– работилница за плетене с д-р РА
– работилница за играчки от естетвени материали с Невена Тодорова
– кът за ръчно изработени бижута

Организатор на Въздухария 2013 е клуб по парапланеризъм – "Лети независим" aka Sky Camp paragliding.
Участието на акродемонстранти и гостуването на майстор инструктор от APPI са част от проекта FLYMORE. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за партньорство и експертна помощ.

Официални партньори: Община Калофер, Клуб Скай Номад, Планинска Спасителна служба, APPI

Сподели в: