Слънчево затъмнение в "Червената точка"

Графика със слънчевото затъмнение е изложена в галерия „Червената точка“ в деня на природния феномен. Творбата е на Васил Ангелов и пресъздава естествения страх на човека пред силата на природата. Изпълнена в офорт и акватинта, графиката е част от общата експозиция на новосъздаденото графично студио ПРИНТ НЕСТ.

Четиримата графици от студиото ще разкажат за традиционните графични техники, използвани ще преди три века на отворена среща в неделя. В продължение на четири часа четиримата автори са готови да споделят своя опит с всеки, който се интересува от графиката като изкуство.

Макар да прилагат и най-стария метод за създаване на графичен отпечатък, въведен в Китай през 8 век от новата ера, един от най-използваните в ПРИНТ НЕСТ метод е този на Рембранд – офортът. Защо в този метод се използва киселина и какво може да се постигне например със суха игла, за това младите автори са готови да разказват с часове. Резултатът от тяхната работа – последните им графики, ще бъде изложен в галерия Червената точка до началото на април.

Идеята за отворените часове идва след като младежи, посетители на изложбата проявяват интерес към техниката на изложените творби. Така интересът от връстниците им  извън академията провокира авторите от ПРИНТ НЕСТ да споделят как и защо се ражда една графика.

Четиримата художници са Васил Ангелов, Зоран Мише, Горан Тричковски и Павел Целкоски. Имат зад гърба си участия в десетки изложби в България и още толкова в международни арт издания. Излагали са в Италия, Австрия, Турция, Швеция, Швейцария, Русия и Македония. Първото им съвместно представяне е в галерия Червената точка.

Каним ви да се запознаете лично с авторите и тяхната съвместна изложба тази неделя – 22 март – между 13 и 14 часа.

Ще има и "антидепресанти" за повече пролетно настроение:)

Прочетете интервю с Горан Тричковски и Зоран Мише:
Художниците Горан и Зоран: Черно-бялото винаги е модерно, затова рисуваме графики

Сподели в: