Службогонци в Музикалния театър

На 1-ви февруари в Музикалния театър мина първото представление на "Службогонци" в Младежкия театър с дебюта на диригента Светослав Лазаров. Второто му заставане на диригнетския пулт и за същия мюзикъл е на 15 февруари от 19 ч.

Светослав Лазаров е завършил епиано в ДМА“Проф.Панчо Владигеров“ при проф. Атанас Куртев и дирижиране в НБУ при Маестро Игор Богданов и Деян Павлов. Отраснал е  в семейството на композитора на произведението Парашкев Хаджиев и оперната прима Людмила Хаджиева, възпитан в духа и творческата атмосфера на този дом, наследник на традициите завещани  от поколението оставило златни страници в българската музикална школа.

Денят на народните будители в Музикалният театър  бе отбелязанп на  1 и 2 ноември 2013 г.  с  премиерата на новата постановка на българския мюзикъл „Службогонци”. Премиерата е посвещение на 100 годишнината от рождението на композитора Парашкев Хаджиев. „Служба, служба – малка, голяма от тебе по-хубава няма!“- рефрен написан от либретиста Банчо Банов преди повече от 40 години и днес намира своята проекция в българското общество. Така както и героите на Иван Вазов  всъщност май не са от края на XIX  и   XX век, а са сред нас.

Каква е гледната точка към службогонството на  режисьор Марио Николов? „Като режисьор съм провокиран от актуалната и в същото време вечна проблематика. Това е един сатиричен разказ разкриващ амбицията за власт, превръщаща хората в службогонци. В този разказ всеки може да припознае и днешната социално-политическа ситуация с вечните управленски стремежи, нагаждачество, алчност и партийни навици с девиз „чуждите са си чужди, а своите – свои". Жаждата за власт подтиква и най-смелите радетели за справедливост да станат службогонци. Изкривена ценностна система, обусловена исторически и социално, базирана на криворазбрано чувство за принадлежност към семейство и род. Особен вид вредна демагогия и вредно нагаждачество . За да се убедим в абсурда на породените ситуации е достатъчен цитатът „лелята на баба му е зълва на стрината на дядо ти”. Когато управлява, съвременният човек трябва може да поеме отговорност за всичко. И за позитивите и за негативите.“

Диригент-постановчик е Юли Дамянов,  диригенти – Огнян Митонов и  Светослав Лазаров, сценография – Лидия Къркеланова, художник на костюмите – Цветанка Петкова – Стойнова, хореограф – Антоанета Алексиева, а хормайстор – Людмил Горчев.

 Участват: Калина Ангелова, Станимира Василева, Милена Гюрова, Светлана Иванова, Добрина Икономова, Мария Коровешова, Валентина Корчакова, Еделина Кънева, Юлия Маринова, Катерина Тупарова, Деница Шопова, Марчо Апостолов, Николай Борисов, Любомир Бъчваров ( гост), Александър Василев, Румен Григоров, Лъчезар Лазаров, Александър Мутафчийски, Денко Проданов, Христо Сарафов, Драгомир Стойков
Оркестър, хор и балет на Музикален театър

Сподели в: