Сложиха входен билет за парка Гюел – фотопоглед

Паркът Гюел е задължителната забележителност в Барселона, която туристите посещават. До скоро безплатен, от 1 октомври тази година общината реши да сложи входна такса от 8 евро за възрастни и 5.60 евро за деца.  Препоръчва се да си запазите билет по-рано, може и он-лайн на официалния сайт на парка, защото има ограничение в броя на продаваните билети за всеки час – само 800.

Паркът има лятно и зимно работно време. Зимното е от 25 октомври до 23 март: от 8.30 до 18 ч. Лятното е от 24 март до 19 октомври: от 8.00 ч. до 21.30 ч.

Паркът Гюел е дело на знаменития архитект Антонио Гауди, създадено по поръчка на индустриалеца Гюел, който искал приказно и уютно местенце. Строен е от 1900 до 1914 г. През 1927 г. става собственост на общината на Барселона.

Както и останалите архитектурни магии на Гауди, паркът е в типично неговия приказен стил – с причудливи колони във формата на палми, извити като змии пейки, облицовани с цветни мозайки, беседки и павилиони. И тук, както и в Саграда Фамилия Гауди остава верен на философията си – в природата не съществуват прави линии и тя никога не е едноцветна.

Автор на снимките е Stardust.

Сподели в: