След София "Забавното лятно четене" 2012 гостува в Плевен, Русе, Варна, Бургас и Стара Загора

Регионалните библиотеки, инспекторатите по образование и общините дадоха безрезервната си подкрепа за инициативата

След като на 5 юни в детския отдел на Столична библиотека вицепрезидентът Маргарита Попова даде начало на втората национална кампания “Забавното лятно четене2012, от 15 до 19 юни организаторите от детския портал Az-deteto.bg посетиха Плевен, Русе, Варна, Бургас и Стара Загора.

По време на своето пътуване екипът на Az-deteto.bg, част от групата на Инвестор.БГ АД, се срещна със стотици деца и техните родители. Организаторите на иницитивата получиха безценна подкрепа от регионалните библиотеки в петте града, чийто служители с усмивка, желание и голямо търпение помагат на децата в тяхното запознаване и пътешествие в необятния свят на книгите. Регионалните инспекторати по образовението и кметствата на Плевен, Русе, Варна, Бургас и Стара Загора подчертаха значението на „Забавното лятно четене“ и изразиха своята подкрепа. Кметът на Бургас г-н Димитър Николов откри събитието в Бургас и лично се ангажира неговият град да стане “Най-четящият град” това лято.

С голям ентусиазъм и чест местните автори и известни културни дейци приеха титлата – Посланик на детското четене за лято 2012. Ето кои са те за отделните градове:

В Плевен – поетесите Валя Атанасова, Витка Витанова и журналистката Татяна Любенова.
В Русе – Заместник областният управител д-р Адриан Райков, председателят на УС на “Обществен фонд – Русе” Валентин Борисов, с чието съдействие бе проведена дарителската кампания “Децата на Русе за библиотеката”, Дора Медникарова, преводач от естонски език, превела една от любимите на децата книжки „Маншон, полуобувка и мъхеста брада“ от Ено Рауд, Пламен Абаджиев, издател и писател и Росица Минковска – Деведжиева, режисьор на театрални постановки за деца.
Във Варна – местната детска авторка Райна Пенева, журналистката и детски автор Елена Владова и Микаела Димитрова, детето прочело най-много книги през лято 2011.
В Бургас – кметът на Община Бургас г-н Димитър Николов, областният управител на града г-н Константин Гребенаров, детската поетеса Стоянка Грудова и актьорът и поет Пейо Пантелеев.
В Стара Загора – писателката Мария Донева, доц. Алексей Стоев астроном и физик и Дарин Петков – директор на Кукления театър.
В София като посланици на четенето към инициативата се присъединиха Ивайло Захариев и Стефка Янорова – известни български актьори и Маги Благоева – детски автор.

Организаторите бяха приготвили много подаръци и изненади и бяха изключително впечатлени от таланта и очарованието на децата в цяла България. Всички присъстващи на събитията деца показаха много знания, умения и желание да четат и попълват своите електронни дневници за да стане именно техният роден град „Най-четящият град“в страната, а всяко дете тайничко си мечтае да е „Най-четящото дете“ на лято 2012.

Детските отдели на библиотеките във всички градове от обиколката на „Забавното лятно четене“ получиха като дарения книги за деца от водещи български издателства и по един електронен четец от нашите приятели от МТел. Напълно безплатно от електронната книжарница на Мобилтел могат да се изтеглят всички книги, които са включени в задължителната програма за изучаване в училищата. Телекомът работи активно за дигитализацията на всички учебници и учебни помагала.

Кампанията „Забавното лятно четене“ е с национално покритие и се провежда по време на лятната ваканция на учениците. При старта на инициативата децата и техните родители бяха поканени да дарят на детските отдели на библиотеките книжките, които вече са прочели или израснали. Те ще бъдат разпределени по детските отдели на библиотеките партньори и техни клонове, които се нуждаят от книги.

В началото на учебната година организаторите ще обявят резултатите от кампанията. Въз основа на онлайн читателския дневник на Az-deteto.bg ще бъдат определени „Най-четящия град“, „Най-четящото училище“ и „Най-четената книга за лято 2012“.

"Забавното лятно четене“ се организира от детския портал Аz-deteto.bg, съвместно със Столична библиотека за втора поредна година. Целта на инициативата, която стартира на 1 юни и приключва на 17 септември, е да популяризира четенето сред децата и учениците. Инициативата печели все по-голяма подкрепа. Нейни партньори са Пенсионно осигурителна компания „Доверие“, Мтел, издателствата за детска литература „Кибеа“, „Инфодар“, „Сиела“, „Ентусиаст“ и „Кръгозор“.

През миналото лято свой онлайн читателски дневник попълниха над 2200 деца от общо 143 населени места. „Най-четящият град“ през лято 2011 е София, „Най-четящото училище“ е Увекинд, София. Най-много книги беше прочела Микаела Димитрова на 11 години от Варна, а „Най-четената книга“ за Лято 2011 беше – „Пипи Дългото чорапче“ на великата Астрид Линдгрен.

Още по темата:

Вицепрезидентът Маргарита Попова откри кампанията „Забавното лятно четене“ 2012

Сподели в: