"Следобедни игри" – в НДТ "Сълза и смях"

Ако очаквате драма или комедия от грешки в постановката на НДТ "Сълза и смях", "Следобедни игри”, чиято премиера бе на 16 октомври, то ще останете разочаровани. В замяна на вашето присъствие в залата ще получите едно интересно представление, заредено с енергията на младите актьори, които дават всичко от себе си и показват любовта си към магията, наречена Театър.

Постановката, която е последното дипломно представление на класа на проф. Снежина Танковска, който завърши тази година, може да бъде определена като напречен психологически разрез на един детски следобед – отрязък от време, пълен с емоции, желание за опознаване на света и едновременно с това отхвърляне на различното и неразбираемото, което често води до по детски жестоко насилие.

Актьорите увличат неусетно зрителя в своите игри на площадката пред блоковете. Всеки член на групата деца в "Следобедни игри”, озарен от чистото любопитство към заобикалящия ни свят, към желанието да изпъкне, и дори да прилича на възрастните, бързо ни става симпатичен или неприятен поради простата причина, че все още помним какво е да си дете, какво е да бъдеш отхвърлен или да си главатар, да си бъдеш сам на пясъчника или да си включен в общата игра.

Взаимоотношенията между героите бързо ескалират и от невинна заигравка следобедът им придобива нови измерения, извеждащи на преден план насилието и жестокостта между децата, които рядко биват филтрирани от социалните и морални норми, ръководещи света на големите.

"Следобедни игри“ е първата реализирана на сцена пиеса на аржентинската писателка Рома Майо и е носител на няколко престижни награди, между които Talia, Argentores  и Moliere. Първото представление е в далечната 1976 г., а у нас се играе за втори сезон, като постановката е претърпяла редица промени – предимно в актьорския състав. Интересно е да отбележим, че по време на първия сезон на "Следобедни игри” един от актьорите – Слав Бойчев, още по време на следването си създава фирмата "Монтфиз Арт Груп“, чиято собственост са Актьорски школи МОНТФИЗ (в тях преподават Велко Кънев, Малин Кръстев, Мария Сапунджиева и др.).

Веднага след дипломирането на класа на проф. Танковска, "Монтфиз Арт Груп“ откупува продуцентските права на "Следобедни игри” от НАТФИЗ и сключва договор с театър "Сълза и смях”, което е сигнал за зараждането на закъснялата в България нова форма за произвеждане на театър – частното продуцентство.

Следващото представление е на 30 октомври 2008 г.

Сподели в: