Славчо Пеев: Талантът на Георги Калоянчев няма измерение

Бургазлии имат уникалната възможност да гледат оригиналната постановка „Г-н Ганьо Балкански“, писана през 1985 г. от Георги Данаилов специално за титана на българската театрална и филмова сцена и техен съгражданин Георги Калоянчев. Бенефисният спектакъл в чест на големия български артист и любимец на публиката ще се проведе днес (06 юли) от 21.00 часа на сцената на Летния театър.

Това и много интересни и любопитни подробности около спектакъла, превърнал се в класика, разказа един от най-приближените до Калата приятели и колеги Славчо Пеев. На срещата в залата на Община Бургас присъстваха още синът на именития бургазлия – Ивайло Калоянчев, Веселин Цанев, спортният журналист Люба Пашова, кметът Димитър Николов и заместникът му Йорданка Ананиева.

„Театърът е емоция и забавление, а талантът на вашия съгражданин Георги Калоянчев няма измерение. Точно затова и ние днес сме тук, в родния му град, за да играем в негова чест пиесата, написана специално за него“, сподели развълнуван актьорът Славчо Пеев. „Посвещението, което Георги Данаилов тогава написа на пиесата на Калата гласеше горе-долу „Надявам се да е достойно за твоя талант“, допълни актьорът.

Интересно за бургаската публика е, че в коронната роля на Калата ще видим не друг, а синът му Ивайло Калоянчев. Героят на Алеко Константинов този път обаче не е онзи демонстративен простак и парвеню, а предпочита задкулисните борби и удари. Голямата изненада за публиката обаче е емоционалното обръщение на Калата по фланелка „Аз съм бургазлия“ към съгражданите му, което ще бъде излъчено още в началото на самия спектакъл. Кметът на града призова бургазлии да не пропускат в никакъв случай постановката, а да отидат и почетат най-изявения и обичан техен съгражданин и да се забавляват.

Декорът се състои само от няколко стола, две маси и една 4 – метрова Темида. Всичко останало го правят самите актьори на сцената по време на спектакъла. Дали и как ще се справи с това огромно предизвикателство Ивайло Калоянчев, и което баща му толкова успешно е „преборил“ през 1985 г. , когато е поставена за първи път постановката „Г-н Ганьо Балкански“, може да разберете още днес в Летния театър.

Билети за спектакъла се продават само на ул. „Александровска“, срещу касата на ДТ „Адриана Будевска“. Те са на цени от 6 и 8 лева.

Още по темата:

В Бургас ще представят постановката "Господин Ганьо Балкански" в чест на Георги Калоянчев

Сподели в: