Скулптури от Южна Корея, възхваляващи природата, ще бъдат изработени и подарени на София в рамките на Дома Арт Фест – „Пулсът на Южна Корея“

Четирима от най-изявените скулптори на популярното течение в корейското изкуство – „Nature Art” ще пристигнат в София, за да изработят скулптури вдъхновени и възхваляващи природата и да ги завещаят на града ни. Това се случва като част от програмата на предстоящия в столицата ни фестивал за съвременно изкуство от Южна Корея – „Дома Арт Фест“.

Проф. Хо Ганг – основен куратор на фестивала, е сред основателите и идейните двигатели, които развиват движението „Nature Art” в Корея и по света. С над десет световни биеналета зад гърба си, учредена асоциация на творците по „Nature Art” и парк, посветен изцяло на природните скулптури в Москва, той идва със свои четирима колеги в България, за да създадат в рамките на десет дни скулптури, които в последствие ще дарят на София.

Движението „Nature Art” е вдъхновено от и се изразява чрез самата природа. То символизира нуждата от завръщане на природата, там, където й е мястото – при хората. „Да поставиш природата от периферията обратно в центъра“ е буквалният превод на корейската дума, вдъхновила и изразяваща основната концепция на това изкуство – думата „Yatoo.“

В България това движение също е познато и се развива от Румен Димитров, артист от Велико Търново, член на Дупини арт груп, който ще има участие в програмата на фестивала.

Сред останалите, подбрани от куратор Хо Ганг, съвременни артисти от Южна Корея са живописци, илюстратори, графици, фотографи, танцьори и музиканти, които заедно формират групата от петнадесет корейски артисти, превръщайки „Дома Арт Фест“ в най-важното и голямо събитие в историята на корейско-българските дипломатически отношения за последните двадесет години.

Всички произведения и изпълнения на артистите ще бъдат достъпни за публика от 30-ти май до 09-ти юни в четирите локации на фестивала: Национална художествена галерия, Национална художествена академия, Vivacom Art Hall и Фабрика 126.

Съпътстващата програма с корейско участие включва лекции, дискусии, уъркшопи, кино вечери, поетични и музикални вечери, кулинария, танци и пърформанси за всички. Подробна програма на събитията следете на официалния уебсайт www.domaartfest.com, както и във Facebook: facebook.com/DomaArtFestival.

Фестивалът ще се осъществи благодарение на институционалната подкрепа на Министерство на Културата, Столична Община, като част от програмата "София – културна столица на Европа 2019”, Национална художествена галерия, Национална художествена aкадемия, Национална гимназия за приложни изкуства Св. Лука, Център по кореистика към СУ. Както и с подкрепата на LG, www.severozapazenabg.com, KIA Motors, Devin, Utre – Korean Restaurant Yun.

Достъпът до всички изложбени пространства и мероприятия от фестивала е безплатен.

Сподели в: