Скулпторът Илия Иванов открива юбилейна изложба довечера

Юбилейна скулптурна изложба "Цветя от съня ми” на Илия Иванов ще бъде открита днес в 18 часа в галерия "Средец" на Министерството на културата, съобщиха оттам. Организатори на проявата са Министерството на културата и Общински съвет – Търговище.

Авторът посвещава изложбата на 60-годишния си юбилей и 35 години активна творческа дейност. "Цветя от съня ми” е съставена символично от 35 творби – ажурни бронзови пластики, подредени в няколко раздела: "Цветя от съня ми” – трансформации на цветя в жени и жени в цветя; "Античност” – препратки към древното изкуство; "Галактики” – абстрактни композиции и "Слънчева жена” – творби, посветени на жената. В изложбата са включени и 20 подготвителни рисунки към пластиките.

На официалното откриване довечера за автора и неговото творчество ще говори изкуствоведът проф. Чавдар Попов. Ще присъства и зам.-кметът на община Търговище Димитрина Петкова.

Изложбата може да се види всеки ден до 29 октомври 2008 г. от 10.00 до 19.00 часа.

Илия Иванов е роден на 28 май 1948 г. През 1967 г. завършва Художествената гимназия, а през 1973 г. – Националната художествена академия, специалност скулптура при проф. Величко Минеков. От 1973 г. редовно участва в годишните изложби за скулптура, както и в други по-крупни национални прояви, организирани от Съюза на българските художници . От 1979 г. е член на СБХ.

Сподели в: