Скулптори от 9 държави създават вълшебен свят от пясък в Бургас

Вълшебен свят от пясък изниква до морето в Бургас. Мястото е добре познато на всички в последните 5 години – парк „Езеро” до Конната база. Негови обитатели са любимите на малки и големи анимационни и приказни герои Бъгс Бъни, Тазманинският дявол, Рататуй, Красавицата и Звярът, Симба, Немо, Пепеляшка, Мечо Пух, Хелбой и много др. Под сръчните ръце на скулптори от 9 държави над 3 500 тона пясък са превърнати във внушителни фигури на герои от най-популярните и обичани анимационни и игрални филми.

„Децата ще могат да видят и се „докоснат“ отблизо до своите любими герои, а родителите им да си спомнят за своето детство. Това е идеята на тазгодишното издание на първия Фестивал на пясъчните фигури у нас, чиито организатор е Община Бургас“, сподели на пресконференция Димитър Маджаров – директор на ОП „Летен театър, фестивали и концерти“. Той допълни, че първоначалната идея на фестивала – създаване на наша, българска школа и традиции в това направление на изкуството, вече се реализира в пълна степен.

Десет от общо 18 скулптори тази година са български творци. Това са Георги Златев, Ани Златева, Огнян Петков, Петър Петров, Живко Дончев, Явор Пенев, Атанас Стоянов и Добрин Вътев. Някои от тях са участвали и предни години, а други са от първите престрашили се да ваят фигури от пясък в Бургас.

Международното участие също е представено много силно. За да покажат майсторски умения и сътворят любимите детски герои в Бургас са скулптори от Австралия, Италия, Холандия, Чехия, Португалия, Украйна, Русия и Полша.

18 скулптури ще видят съвсем скоро жителите и гостите на града в 5-то издание на пясъчния фестивал, най-високата от които е внушителен 7 метров средновековен замък, дело на скулптори от Португалия и Австралия.

Оригиналните пясъчни произведения ще бъдат изложени до 15 септември, а при хубаво време и до октомври. Цените на билетите са като миналогодишните – 1 лв. за деца и пенсионери и 3 лв. за възрастни.

Новата пясъчна атракция ще бъде напълно готова и открита само след седмица – на 2 юли /понеделник/ от 22.00 часа, със специален светлинен и музикален шоу – спектакъл. В първото си издание през 2008 г. Фестивалът на пясъчните скулптури в Бургас привлече над 20 000 посетители. През 2009 г. те бяха вече 30 000, през 2010 г. – 35 000, а 2011-та събра над 77 000 посетители, съобщиха от Община Бургас.

Сподели в: