Скарлет Йохансон издава албум с 11 песни

В началото на лятото на 2007 г. Скарлет Йохансон и нейният продуцент Дейвид Сайтек прекрачват прага на Dockside Studios в Морис, Луизиана с група музиканти – стари приятели на Сайтек, с които е работел преди и сега избира за проекта на Йохансон. Там, в платата на Луизиана, тази нова импровизирана банда живее в продължение на пет седмици, изготвяйки албум от 11 песни. 10 от парчета са написани от Том Уейтс (голяма част от тях – заедно със съпругата му Катлийн Бренан). Другата песен е оригинална, написана от Йохансон и Сайтек.

Скарлет споделя: "Всичко започна, когато записах "Summertime" на Гершуин в компилация в чест на Music Matters. Тогава Рино дойде при мен и ме попита дали искам да направя албум. Всички си имаме приятели, които биха убили за такава възможност, и затова почувствах, че не мога да я подмина. И така започнах да мисля какво бих могла да направя". Първата мисъл на Йохансон е да продължи със записите на класическите произведения като "Summertime". Накрая я убеждават, че трябва да изпее “I Never Talk To Strangers” на Том Уейтс и Бети Мидлър.
"Песента на Том Уейтс се отличаваше, защото не звучеше  стандартно и беше единствената, за която бях сигурна, че исках да запиша. Помислих си, бих могла да добавя още песни на Том Уейтс … и това впоследствие стана. Бих могла да запиша всички песни на Том Уейтс. И така се започна всичко. Не се опитвам да докажа нищо с този албум. Никога не съм се опитвала да бъда Том Уейтс. Просто обичам музиката му", казва Скарлет Йохансон.

След серия от фал стартове (тя не одобрява дори демо-версии, в които групата интерпретира Том Уейтс възможно най-точно), техен общ познат свързва Йохансон със Сайтек. Като голям фен не само на песните му, но и на масивния саунд на групата на Сайтек – TV On The Radio, Йохансон приела идеята веднага.
След първоначалния разговор, в който той й казва, че албумът трябва да звучи като "Вълшебната фея на сироп за кашлица”,
веднага се осъществява  връзката и се заражда уникално сътрудничество.

"Реших, че гласът на Скарлет е в ниския регистър и би трябвало да звучи добре на почти на всеки музикален фон", казва Сайтек.
Когато чува Скарлет на живо, той е още по-убеден, че са на прав път.

Веднъж стъпила в студиото, бандата не спира да експериментира, използвайки разнообразни инструменти и аранжименти, под ръководството и с подкрепата на Сайтек. По-късно отново в Ню Йорк се включват още музиканти като Дейвид Боуи и Tunde Adebimpe от TV On The Radio. Впоследствие някои песни биват веднага разпознавани като кавъри на Том Уейтс, докато други звучат съвсем различно. Скарлет отдава огромно значение на Уейтс и неговите композиции още от самото начало. От друга страна Сайтек гледа малко насмешливо на нещата –  "винаги съм си представял, че ако направим нещо, което Том не одобрява, той ще дойде и ще ни закове". Но след като Уейтс чува за албума на Скарлет, й дава благословията си.


Anywhere I Lay My Head
се разпространява в България от Орфей Мюзик, изключителен лицензиант на Warner Music International. Можете да го намерите в търговската мрежа в цялата страна.

Сподели в: