Сицилиански гастрономически традиции ще бъдат показани у нас

Курс по сицилианска кухня започва от утре в София. В него ще участват главни готвачи на водещи ресторанти у нас. Инициативата е на Официалното представителство на Област Сицилия в България Каза Сичилия, а целта е задълбочаване на културните, туристическите и икономически връзки между България и Сицилия.

Курсът, който ще продължи до 21 ноември, включва теоретическа и практическа част, съобщиха пред журналисти организаторите. Лектори ще са Анджело Наполи – експерт енолог и заместник-председател на Националната организация на сомелиерите в Италия, проф. Лоренцо Гуардино – от Университета по хотелиерство и ресторантьорство в град Шака (един от готвачите, приготвяли ястията за Папа Йоан Павел II по време на посещението му в Сицилия) и проф. Салваторе Кураба – преподавател по история и културна и кулинарна традиция. Ще има и панел, посветен на традициите на сицилианската кухня, която е антична по своя произход и развитие. Нейните корени датират от 500 – 600 г. пр. н. е., а всяко ястие е плод на история на някакво събитие.

Искаме да разпространим сицилианската кухня в България, сподели проф. Лоренцо Гуардино. А за това е много важно готвачът да познава  нейните особености, както и хранителните продукти, които се раждат в Сицилия. По време на курса ще бъде представена кошница от продукти, които са основоположни – риба, свинско месо от областта Неброди, зеленчуци (патладжан, босилек – който е на първо място по ароматите си) и накрая – два сицилиански десерта – кастата и канолите с извара.

Сподели в: