"Сиси – самотната императрица" – започва като приказка, белязан от тежка орис

"Сиси – самотната императрица" от Алисън Патаки ще зарадва почитателите на историческия жанр. Романът разказва драматичния живот на Елизабет, императрицата на Австро-Унгария. Книгата е на издателство "Еднорог", в превод на Деница Райкова, художник на корицата и художествествено оформление Христо Хаджитанев.

Скрита любов и явно страдание, пищни празненства и душевна мъка изпълват невероятно драматичния живот на Елизабет, императрицата на Австро-Унгария – живот, започнал като приказка, по-вълнуващ от всеки роман, но белязан от тежка орис. Надарена с изключителна красота и магнетизъм, създала неувяхващ култ към себе си, Елизабет, наричана Сиси, заминава едва шестнадесетгодишна за Виена, за да стане владетелка на една мощна и процъфтяваща империя. Легендарната красавица, на която завиждат всички жени, е осъдена на самота, неразбиране, грешки, самообвинения и душевни страдания. Сиси е обречена да преживее страшната и загадъчна смърт на свои близки, мрачната сянка на немалко трагедии сподиря стъпките ѝ.

От красивата, но строга Виена, където съпругът ѝ властва над своите поданици, а прекрасните валсови мелодии на Щраус владеят сърцата, през дивата свобода на безкрайните унгарски поля, фантастичните владения на братовчед ѝ Лудвиг Баварски, до магнетичния чар на остров Корфу и свежата прелест на английската провинция, самотната императрица върви към жестокия край на своя живот, отнасяйки със себе си във вечността немалко загадки.
"Дълбоко затрогваща книга за една изключително сложна личност."
Бук Пейдж

"Патаки успява да изгради плътен и реалистичен образ на една жена, която през целия си живот допринася за изграждането на легендата за Австроунгарската империя."
Пъблишърс Уийкли

Сподели в: