"Синята брада" от Амели Нотомб – екстравагантна интепретация на приказката на Шарл Перо

На 5 януари излезе „Синята брада“ на Амели Нотомб, най-умната и екстравагантна интерпретация на приказката на Шарл Перо, която можете да си представите. Откъс прочетете тук.

В „Синята брада“ (Издателство "Колибри", превод: Светла Лекарска, 128 стр., цена: 12 лв) университетска преподавателка на име Сатюрнин търси жилище под наем и се нанася в дома на испанския аристократ дон Елемирио. Злите езици говорят, че по подобие на Синята брада – богатия благородник, избивал любопитните си жени, дон Елемирио убива наемателките, които се опитват да проникнат в изрично забранената от него стая. Но ето че донът се влюбва в Сатюрнин. Скъпо шампанско и остроумни разговори за инквизицията, смъртта, полигамията и изкуството повеждат младата жена и нейния зловещ хазаин към една безподобна развръзка.

Със своето неукротимо въображение и ексцентричен личен стил Амели Нотомб се превърна в икона за читатели с неконвенционален поглед към литературата. Най-четената френскоезична писателка в света е белгийка, родена в Япония. Романите й не са многословни, но демонстрират ерудиция, преливат от ирония, дръзко флиртуват с лудостта и обсебват завинаги.

Само за една седмица от датата на първото му публикуване „Синята брада“ достигна продажби от петнайсет хиляди екземпляра във Франция и близо сто хиляди в цял свят. С екранизацията на романа се ангажира звездата на френското кино Даниел Отьой. Вижте българския трейлър на книгата.

На 7 януари от 19:00 часа в клуб Trip Ten, в рамките на литературен клуб Spirt & Spirit, ще се проведе дискусия на тема: „За или против ексцентричността в творчеството на Нотомб“, съпроводена с много изумление и трепет. Заповядайте!

Премиерата на книгата ще се състои на 10 януари от 18:30 часа в Orange center  на ул. Граф Игнатиев № 18 в столицата. В уютна атмосфера ще прочетем откъси от „Синята брада“ и ще отличим най-изобретателните участници в играта „Колко синя е Синята брада?“. Не пропускайте!

Още книги от Амели Нотомб
„Любовен саботаж“ от Амели Нотомб
Из „Атентат“ на Амели Нотомб
„Форма на живот“ от Амели Нотомб

Сподели в: