„Синдер” от Мариса Мейър

„Егмонт България” представя „Синдер”, книга първа от Лунните хроники на американската писателка Мариса Мейър. Романът търсете от понеделник, 13 май, в книжарниците в цялата страна.

Поредицата от четири книги от Лунните хроники ще увлече и българските читатели с чудесно поднесения научно-фантастичен обрат в историите на няколко добре познати приказни герои. В първата книга – „Синдер”, на сцената излиза Пепеляшка. Пеещите мишки и стъклени пантофки са заменени от хапливи андроиди и механични крака в този създаден с много въображение и украсен с тъмни нюанси преразказ на любимата приказка.

Научете повече…

СИНДЕР

Героите са същите, но не съвсем – сирачето всъщност е изключително талантлив механик киборг, феята вълшебница е робот с особено отношение към модата, а принцът този път получава нещо повече от обувката на Пепеляшка. Но дори и в бъдещето приказките започват с „Имало едно време…“.

КНИГАТА

Хора и андроиди съжителстват из претъпканите улици на Нов Пекин. Смъртоносна болест опустошава населението. Безмилостните лунни стражи дебнат от космоса и чакат търпеливо да настъпи техният час. Но никой не знае, че съдбата на Земята зависи от едно момиче…

Синдер е киборг с тайнствено минало. Когато доведената й сестра се разболява от коварната болест, мащехата й обвинява нея. А нещата стават още по-сложни, защото красивия принц Кай кани именно нея на императорския бал. Принудена да избира между дълга и свободата, лоялността и предателството, Синдер се оказва в епицентъра на интергалактическа битка, в която, за да защити хората, на които държи, ще трябва да се изправи очи в очи с миналото си.

ОТЗИВИТЕ

„Синдер” се появява на книжния пазар в САЩ през 2012 година. Понастоящем романът заедно със следващия в поредицата – „Скарлет” (на книжния пазар у нас през есента), са съответно на 15-то и 13-то място в класацията за бестселъри на „Ню Йорк Таймс”. Книгата е издадена в 19 държави, като читателите навсякъде са във възторг от този свеж и необичаен поглед към жанр, станал изключително популярен в последната година – преразказа на приказките от нашето детство. Критиката също не скъпи хвалебствията си към творбата на Мариса Мейър. „Авторката разчупва приказния жанр с невероятния фантастичен нов обрат на „Пепеляшка”, коментират от The Seattle Times. „Действието в романа се разгръща в ритъма на магията на приказките и шеметното вълнение на антиутопичната фантастика”, пишат от Publisher’s Weekly. От Wall Street Journal включват романът в обзорен материал със заглавие „След Хари Потър: В търсене на магическата формула”. А от Los Angeles Times са кратки и ясни: „Страхотен е!”

АВТОРЪТ

Мариса Мейер е родена в Такома, Вашингтон. Дипломира се като бакалавър по творческо писане и детска литература в Тихоокеанския лутерански университет. Магистърската си степен по книгоиздаване получава от университета Пейс. Работи като редактор, преди да се отдаде изцяло на писането Признава, че освен книгите и четенето сред интересите й са пътешествията, хубавите вина и ловът на антики.

Днес Мариса живее в Такома със съпруга си и трите си котки. „Синдер” е дебютният й роман за тийнейджъри. Повече за нея ще научите от личния й сайт на адрес www.marissameyer.com/.

Сподели в: