Симфоничен концерт на Людмил Ангелов във Варна

На 10 март 2017, петък, 19 часаДържавна опера – Варна кани любителите на симфоничната музика да се срещнат с изкуството на двама от най-ярките представители на българското изпълнителско изкуство. Под диригентската палка на маестро Борислав Иванов ще свири Симфоничният оркестър на операта със солист Людмил Ангелов.

В първата част солист на Концерт за пиано и оркестър №2 в до минор от Сергей Рахманинов ще бъде Людмил Ангелов, носител на всички престижни награди за пианисти, сред тях и първа награда в най-значимия пианистичен конкурс в света Piano Masters в Монте Карло, постоянно ангажиран с концерти на няколко континента, основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо и член-кореспондент на Кралската академия на изкуствата. Людмил Ангелов живее в Испания. Въпреки огромната си заетост на артист от световна величина, той намира време за концерти в България и родния си град.

Роден във Варна, в семейството на диригента Михаил Ангелов и оперната певица Мария Димитрова, Людмил Ангелов завършва НМА "Проф. Панчо Владигеров" при Виктория Спасова, Людмила Стоянова и феноменалния пианист и педагог Константин Станкович. Изключителният пианист е отличен с награди от редица международни конкурси. Популярен в цяла Европа, САЩ, Южна Америка, Хонг Конг, Корея и Тайван, Людмил Ангелов изнася рецитали, концерти c камерна музика и е солист на всички български и и много реномирани чуждестранни оркестри, под диригентството на творци от ранга на Лорънс Фостър, Джеймс де Прист, Жан-Бернар Помие, Maрк Aндре, Педро Халфтер, Руслан Райчев, Емил Табаков, Росен Миланов и други.

През последните години се връща у нас с Интеграл от шест концерта с музика на Шопен, свири на Fortissimo Fest, а през 2011г става основател и артистичен директор на своя втори ежегоден международен фестивал Piano Extravaganza. С този специален форум реализира отдавнашната си мечта за възстановяване на световното музикално наследство и събуждане за нов живот на малко познати или незаслужено пренебрегвани музикални произведения с висока художествена стойност, изпълнявани от самия него, както и от други именити пианисти – не къде да е, а на българска сцена.

През 2015 година Л. Ангелов бе удостоен с "Голямата награда Варна" за принос в развитието на българската музикална култура и активна концертна дейност в родния му град Варна. Само преди дни, заедно с голямата българска оперна певица Красимира Стоянова изнесоха впечатляващ рецитал на сцената на Миланската Скала, при препълнена зала и с пет биса.

Втората част на концерта включва СИМФОНИЯ № 5 в ми минор опус 64 от Пьотр Илич Чайковски. През месец август 1888 г. П. И. Чайковски завършва своята Пета симфония. Написана по време на творчески разцвет за композитора, тази мащабна творба е композирана с бързина, рядка даже за автора. Първите скици датират от март-април, завършена в началото на юни и окончателно оркестрирана през август, Пета симфония е плод на блестящото професионално майсторство на Чайковски.

Изтъкнатият български диригент Борислав Иванов има в творческата си биография над 3000 оперни спектакли и симфонични концерти. Той е роден в гр. Варна. Завършва Държавната музикална академия – София – специалност "хорово дирижиране" при проф. Георги Димитров и “оркестрово дирижиране” при проф. Влади Симеонов. През 1963 г. на фестивала "Варненско лято" е забелязан и оценен от изтъкнатия немски диригент Курт Мазур, който го кани на специализация в Комише опер в Берлин.

На следващата година Борислав Иванов получава уникалния шанс да стажува при великия Маестро Херберт фон Караян в Берлинската филхармония, който оценява таланта на младия българин и го препоръчва за Генерал мюзикдиректор на симфоничния оркестър на Берлин. На този пост Борислав Иванов остава цели 40 сезона, като заслужено получава най-високата награда на Ф Р Германия "Големият кръст за заслуги" – І степен, присъдена му през 1994г. от президента на страната Рихард фон Вайцзекер.

В периода 1958 – 1970 г. Борислав Иванов е диригент и заместник директор на Варненската опера. От 1970 до 1975 е диригент на Пловдивската опера, а от 1975 до 1979 е директор и главен диригент на Варненската опера. От 1985 г. отново работи в Пловдив като диригент и директор на Пловдивската опера. От 1 септември 2004 г. до декември 2007 г. е директор на Софийската опера. Междувременно е главен музикален директор на Операта в Анкара и зам. генерален музикален директор и първи диригент на Операта в Касел, Германия. От началото на 2010 г. е поканен да заеме поста Главен художествен ръководител на Държавна опера – Варна, като безспорен авторитет в областта на българското музикално-изпълнителско изкуство, а понастоящем е Артистичен директор на Държавна опера – Варна.

Диригентът има огромен брой заглавия в репертоара си от класически и съвременни композитори. Дирижирал е спектакли на Болшой театър, Дойчеопер и Щатсопер – Берлин, Виенската държавна опера и др. За цялостната си творческа дейност е награден с орден "Кирил и Методий", почетната награда "Пловдив", Почетната награда "Варна", златен медал на Италианското правителство за заслуги към италианската оперна музика, както и с най-престижната награда на Германия. През лятото на 2016 г. Маестро Борислав Иванов бе удостоен с престижното звание "Почетен гражданин на на Варна" във връзка с 65-годишната му диригентска дейност и 85 – годишен юбилей.

Диригент: Борислав Иванов
Солист: Людмил Ангелов(пиано)
Програма:
Сергей Рахманинов – Концерт за пиано и оркестър N2(До минор)
П.И.Чайковски – Симфония N5

Сподели в: