Симеон Халачев представя своята изложба графика

Симеон Халачев представя втората си самостоятелна изложба графика от 25 май до 10 юни в галерия „ТЕА”.
Без ограничаващо заглавие, просто Изложба графика – това е провокация, която авторът отправя към своята публика. Така всеки, който се изправи пред графиките на Симеон е „задължен” да помисли, подтикнат да разрови съзнанието си, за да успее да прозре, да разбере отделните пластове наслоени в картините му.

Симеон Халачев е художник, който не се задоволява с външната, чисто естетическа страна на изкуството. Да, работи много над композиционните и стилистични аспекти на творбата, извежда ги до съвършенство, за да създаде идеалната основа за интелектуалната и духовна игра на образите в своите графики. Играта започва със заглавието на всяка творба и с опита ни да свържем образите с наименованието. „Мойсей сред тръстиките”, „Алиса в страната на чудесата”, „Леда и лебеда”, „Ноевият ковчег”, „Самсон и Далила”. Черните, изчистени линии изплитат образите на герои от приказки, басни, митове и легенди. Образи и сюжети, така добре познати за нас, интерпретирани и преосмислени от един млад съвременен творец по нов и модерен начин.

С тънко чувство за хумор, с малко ирония и сарказъм, с приятелско намигване старите теми и сюжети са примесени с умерена доза ежедневен битовизъм. Така героите рисувани на границата на реализма, кубизма и сюрреализма живеят един объркан живот между миналото и настоящето. Там, в графиките на Симеон Халачев, където нищо не е каквото е било и всичко е точно това, на което ни напомня.

Изложба графика е възможност за всеки ценител на изкуството макар и за малко да заживее в „Страната на чудесата” – в чудния свят на изкуството, който Симеон Халачев създава за нас.

Графиките, представени в галерията печелят награда за съвременна графика на музея Пол Вебер – Германия.

Симеон Халачев е роден през 1977г. в София. Той е внук на проф. Симеон Халачев и израствайки в семейството на художници от рано демонстрира своя талант. Завършва НХГ „Илия Петров”, а през 2002г. и Националната Художествена Академия – специалност „Плакат” с отличен успех. Участва в множество изложби в страната и чужбина. Печели награди в редица студентски конкурси. Настоящата изложба е четвъртата самостоятелна изява на художника предшествана от изложбите му в галерия „Нава”, Френски Културен Институт” и галерия „Агора”. Работи в областта на живописта, графиката и рекламния дизайн.

Сподели в: