Симеон Колев за разликата между баща и татко

На 9 юни в книжарница "Сиела Ректората" се състоя премиерата на книгата "Мисия Татко" от Симеон Колев и Жюстин Томс (Издателство "Сиела"). Със стегнат и увлекателен език двамата автори разказват любопитни случки от живота на децата си като между редовете, без дидактика, обобщават моделите на участието на съвременния татко от началото на 21 век в семейството."Книгата не е само за татковци, тя е и за децата ни" – сподели Жюстин Томс. Тя съдържа и десет интервюта с десет татковци, които също дават примери за позитивно родителство. На добър час на книгата и нека повече настоящи и бъдещи татковци се докоснат до посланието й! Ето какво сподели Симеон Колев минути преди премиерата:

Предисторията:
От издателство „Сиела” ни предложиха да направим книга, но всичко звучеше като проект в бъдеще неопределено време. Обаче Жюстин като сериозно момиче ме окуражи и така започнахме.

Заглавията на главите са любопитни, свързани ли са с конкертни случки?
Някои от тях са свързани със случки, а други – не. Главното е, че книгата е много истинска, вдъхновена от живота, няма научни теории, много практична книга. Малко с неудобство го казвам, но сега, като я препрочитам разбирам, че няма нищо излишно в нея, това е една полезна книга.

Мислиш ли, че някои татковци може да се обидят, заради това, че им вменявате роли, които да изпълнавят?
А, не! В тази книга никъде няма инструкции, които да задължават някой да си я купи или да следва пътя, описан от главите 🙂 Винаги ще има недоволни, от това, което правиш в този живот, но това не означава да спреш да правиш нещата. Имаме голямото щастие, че от „Сиела” ни поканиха и от друга страна и двамата с Жюстин имаме репутацията на хора, на които може да се разчита.

Какво е да си татко в 21 век?
Да си татко е много по-различно от това да си баща. Това означава да си ангажиран по 24 часа 7 дни в седмицата. Познавам част от живота на татковци, които се срещат с министри, тоест работата им е на високо ниво. След срещата се прибират вкъщи, извеждат децата на разходка, изчистват банята, защото вечерта ще имат гости и отиват на родителска среща. През това време тяхната половинка се връща вкъщи, за да довърши чистенето и накрая двамата посрещат гостите си. Съвременният татко е боец, универсална бойна машина във всяко едно отношение.

Думата „татко” действително има по-различно значение от „баща”.
Да, наистина е така. Бащата е биологичното същество, което е необходимо, за да се осъществи зачатието на бебето. Таткото е всичко останало.

Прочетете още:
Име на детето

Сподели в: