Символистът Александър Терзиев представя свои творби в Народна Библиотека – София

Поредната изложба на художника символист от Сандански Александър Терзиев бе открита в централното фоайе на Народна Библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" в София.

Александър Терзиев е роден на 14 ноември 1953 г. в Сандански. През 1972 г. завършва художествен текстил в София. Практикува живопис и дърворезба. Има над 12 самостоятелни изложби в България. Негови творби са представяни в италиански, македонски и гръцки галерии. Картини на художника се намират в частни колекции в Япония, САЩ, Германия, Швеция, Дания, Италия, Франция, Холандия и др.

Творбите на автора показват космополитното му усещане за Вселената. Платната му въздействат емоционално  с виртуозността от линии и композиции, комбинирани с простотата на традиционните фолклорни цветове.

Негово вдъхновение са: народът – символ на зараждането на живота, контакта между мъжа и жената, любовта; портата – границата между материалното и духовното, където всеки преминал оставя своя духовен отпечатък; кръстът – символ на вярата, смирението, съдбата; мечът – символ на житейската битка.

Художникът почита жената. Рисува я стояща над мъжа, с което изразява силата и толерантността й.

"Мъжът е главата на семейството и жената го следва, ала виртуозността на жената е да бъде по-силна вътрешно, но да не му го показва", споделя Александър Терзиев.

Изложбата ще продължи до края на месец април.

Сподели в: