Силен сезон обявиха от театър "Българска армия"

Случайно или не, Театър „Българска армия” започна сезонa си с „Ден на отворените врати”. В продължение на почти девет месеца те останаха буквално отворени за стотици хиляди столичани и гости на столицата. Нещо повече – тези врати се разтвориха пред зрителите из цяла България. В рамките на сезона, Театър „Българска армия” създаде за почитателите си три нови изключителни представления – съвременната комедия на Камен ДоневКръщене”, „Железният светилник” по епохалния роман на Димитър Талев и „Евгений Онегин” по друг един образец в световната литература – този на Ал. С. Пушкин.

Работата на театъра е отличена на ХХІ-то издание на Международния фестивал „Друмеви театрални празници” – Шумен (за „Кръщене”от Камен Донев); от ХІ-то издание на Театралният фестивал „Комедийният хит на сезона” – Казанлък, където „Лалугер” (от Ал. Урупов, постановка Юрий Дачев, моноспектакъл на Николай Урумов) спечели първата награда; от Съюза на артистите в България –„Икар 2012” (три номинации за „Както ви харесва” от У. Шекспир, постановка Красимир Спасов); от New Plays from Europe 2012 – Висбаден, Германия, където на 23 юни ТБА ще представи „Откат” (от Захари Карабашлиев, постановка Стайко Мурджев); от „Летния театрален фестивал на звездите” – Разлог 2012, където на 30 юни ще бъде представен „Железният светилник”; от тазгодишното издание на Летни театрални празнициНа публиката – с любов” в Банско, което ще започне с „Най-доброто от афиша на Театър „Българска армия”. В четири последователни дни (от 1 до 4 юли) гостите и жителите на града ще могат да се насладят на „Железният светилник” (по Димитър Талев, постановка Асен Шопов), „Кръщене”, „Последни поръчки” (от Джон Пристли) и „Лалугер”. Веднага след това, спектаклите на Театър „Българска армия” ще отпътуват към почитателите си в Разлог и Симитлии. Турнета на „Сега или никога” и „Секс, наркотици и рокендрол” са предвидени през целия юли и август по северното и южното ни Черноморие.

Удостоеният с наградата на САБ за „Цялостно творчествоИкар 2012Красимир Спасов навлиза в последният етап от репетициите на „Кой се страхува от Вирджиния Улф?” (от Едуард Олби, с участието на Иван Радоев, Стефка Янорова, Веселин Анчев и Радина Кърджилова), така че да зарадва с премиера най-нетърпеливите почитатели на театъра още в началото на октомври.

На 5 юли, Диана Добрева – носителка на „Аскеер`07” – започва работа върху следващия амбициозен и мащабен проект в Театър „Българска армия” – „Декамерон”. Той ще бъден представен пред публика в началото на октомври. Стайко Мурджев и Николай Ламбрев – Михайловски също са в готовност да започнат постановъчната си работа на сцената на ТБА.

Още по темата на Kafene.bg:

Постановката "Откат” на Театър "Българска армия" представя българската култура в Германия

Програма на театър „Българска армия” за месец юни 2012

Петър Дундаков с награда „Маестро Димитър Вълчев” за музиката в спектакъла „Евгений Онегин”

Александра Сърчаджиева и Ангел Генов спечелиха наградите "МаксиМ" на театър "Българска армия"

Сподели в: