Силви Вартан идва за концерт в София през април

На 24 април 2014 г. в зала 1 на НДК световноизвестната певица Силви Вартан ще представи в България най-новия си албум „Силви в Нашвил“.

Най-популярната в света изпълнителка от български произход  се завръща отново в родината си за голям концерт. Това ще бъде нейното трето излизане на сцената на зала 1 на НДК след емблематичните й концерти през 1990 и 2009 г. Първия път, още с появяването си на сцената, тя разплака публиката с  „Я кажи ми, облаче ле бяло“,  втория  – препълнената зала  пя заедно със Силви най-доброто от нейното творчество.

Силви Вартан е изключително щастлива да се завърне отново с концерт в родината си. „Всичко в мен е българско, казва Силви. Емоциите ми са изцяло български. Детството ми, чувствата ми, всичко, което харесвам днес, съм се научила да харесвам в България, аз съм такава, каквато съм, благодарение на преживяното и наученото в България“.

За концерта си в София през идната пролет Силви Вартан се подготвя с особено старание, прави се специалната програма за това голямо събитие. Освен определения нов репертоар, Силви ще припомни старите любими песни от 60-те и 70-те години. Приятели и верни почитатели подбират нови български песни, от които Силви да избере една и да изпълни пред нашата аудитория.

„Марица е моята река, както Сена е твоя“, така пее Силви в отдавна  популярната в цял свят и много обичана песен „Марица“ – „Но сега само моят баща си спомня за нея понякога“… Няма по-добър начин да изразиш любовта и носталгията към Родината. Днес Силви Вартан отново пее пази песен заедно със своята осиновена в България дъщеря – Дарина.

На малката Дарина Силви посвети специална песен: „С теб не се познавахме, пее Силви, но се преоткрихме и двете родени там, на Балканите…“ И  няма българин, който да не се развълнува от тази песен и от тази любов, който да остане безучастен и да не изпита национална гордост, от това че е българин заедно с красивата Силви.

Където и да отиде по света, тя никога не забравя да говори за България и да работи в името на тази страна. И това продължава вече повече от 50 години. Любовта на Силви към България наистина е водеща в нейния живот. Тя създаде фондацията „Силви Вартан за България“, с която помага на деца и възрастни в неравностойно положение и макар че световноизвестната певица не обича да се говори за благотворителната й дейност добре е да се знае, че БЧК раздава на бедните топъл обяд благодарение и на нейните дарения.
За това колко голяма певица е Вартан ни припомнят факта как през 70-те години, заедно с бившия си съпруг Джони Холидей, Силви постави световен рекорд като изнасят концерт пред 200 000 души. И не само като певица – през 2004 г. Силви Вартан издаде своята книга изповед "Между сянката и светлината". Тя стана най-продаваната книга във Франция за същата година и, когато бе преведена и на български език,  пожъна същия успех.

След  40 милиона продадени албума, 1300 песни, 2000 корици на списания, шест филма и хиляди разпродадени концерти,  Силви не спира творческите  си търсения. След огромния успех на шоуто през септември 2010 г.  в зала "Олимпия" Вартан обръща нова страница. С новия си диск тя поднася приятна изненада на феновете си с рязък завой към американския блус и кънтри рок. Той е 40-ят поред и с него тя отново е номер едно във Франция.

За албума „Силви в Нашвил“ 69-годишната певица влезе в звукозаписното студио в сърцето на кънтрито –  Нашвил, щата Тенеси (САЩ), отново истински отдадена на музиката. И когато през септември той излезе във Франция, веднага  предизвика фурор.Самата Силви  признава, че албумът й е плод на желанието да внесе динамика в спектаклите си и да се обърне към по-популярен стил. С него тя се връща във времето от преди близо 50 години, когато едва 20-годишна записва в Нашвил, в прочутото студио „RCA Victor Studios”, заедно с музикални величия като китариста Чет Аткинс и Елвис Пресли.

Сега френската критика казва, че с новия си албум всъщност се прибира в истинския си дом. Успехът му е гарантиран от включените в него популярни кънтри парчета, изпълнени като кавъри от уникалната певица.

„Силви в Нашвил“ събира най-добрите студийни музиканти, които интерпретират парчетата по начина, по който тя  си ги представя. И резултатът е такъв, че още при представянето във Франция албумът печели почитателите и  генерира безпрецедентно  вълнение сред феновете на певицата и в социалните мрежи.

Концертът на Силви Вартан се организира от агенциите „БГ Саунд Стейдж“ и „Кийн актс“, а  билети се продават в мрежата на Ивентим на цени от 40 до 100 лева.

Сподели в: