Силвия Чолева представя Писма и Картички

На 8 ноември 2007 (четвъртък), от 19:00 часа във фоайето на Централна поща, София Силвия Чолева ще прочете на глас няколко „Писма” и ще подпише няколко „Картички”. За лепенето на марките и верността на адресите ще следи Биляна Курташева.

“Картички” е необичайна книга. В нея можете да прочетете стихотворенията, да залепите картичките-стикери към тях, да попътувате по света. Защото това е няколкогодишен проект на авторката, родил се от една изпратена до нея пощенска картичка от Лисабон, по която написва първото стихотворение. След това други картички от различни градове, от други приятели и още стихотворения. Във време, когато почти никой не праща картички, тази книга ни припомня естествеността в отношението към света и към хората около нас.

В свързаната с “Картички”, но самостойна книга “Писма”, Силвия Чолева продължава да настоява на това, че детайлите са важни частици на цялото, че любовта е изгнание и убежище. Изречения от имейли, каквито са днешните писма, са епиграфи на стихотворенията. Пощенските кртички са отворени, писмата – затворени, но и в двете проблясва онзи копринен конец, който реже – по думите на Марин Бадаков – “меко, внезапно и дълбоко”.
И двете стихосбирки са оформени от Даниела Олег Ляхова.

Силвия Чолева е родена през 1959 г. в София. Завършила е Българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Пише поезия, фрагменти, литературна критика. Издала е пет книги: “Детето на глухонемите” (1993), “Вход” (1996), “Отиване Връщане”(1997), “Внимателно”(ИК Жанет 45, 2001), “Зими и лета”(ИК Жанет 45, 2001). За “Детето на глухонемите” получава наградата “Южна пролет” (1994), а за “Внимателно” – Националната награда за поезия “Иван Николов” (2002). Съвсем наскоро излязоха и двете й нови стихосбирки “Картички” (ИК Жанет 45, 2007) и “Писма” (ИК Жанет, 2007).

Редактира и издава заедно с поета Иван Теофилов списание за съвременна българска литература “Сезон” (1998-2003). Отговорен редактор в програма “Хр. Ботев” на БНР, където води предаването за култура Артефир. През 2007 г. получава награда “Хр.Г. Данов” за представяне на българската книга за Артефир на БНР. Главен редактор на списанието за пол, език и култура “Алтера”. Публикува текстове в културната периодика – “Литературен вестник”, “Култура”, “ЛИК”; водила е колонка във в. “Стършел”; пише ревюта за книги в различни списания. Преподава в Нов Български Университет как се пише есе.

На София филм-фест 2005 дебютира като сценарист с късометражния филм “Майка ми” на режисьорката Светла Цоцоркова.

Сподели в: